Κερδίζει συνεχώς έδαφος ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα μας. Χθες έσπασε ακόμη ένα “φράγμα” της εμβολιαστικής εκστρατείας, καθώς συμπληρώθηκαν 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, επιτρέποντας στους επικεφαλής, επιστημονικά και κυβερνητικά στελέχη, να είναι αισιόδοξοι για τους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το περασμένο 24ωρο, όμως, καταγράφηκε περαιτέρω συρρίκνωση και στους επιδημιολογικούς δείκτες. Τα κρούσματα υποχώρησαν στα 1.381, οι διασωληνωμένοι στους 563, οι νέες εισαγωγές στις 211, λίγο πριν από το ουσιαστικό και ψυχολογικό “φράγμα” των 200 νέων νοσηλευομένων ημερησίως – αριθμός που έχει απαντάται στο επιδημιολογικό δελτίο στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, από την περασμένη Παρασκευή έχουν μειωθεί κάτω από 1.000, έπειτα από πολύμηνη και δύσκολη προσπάθεια, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες. Χθες ήταν 918, ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι ήταν 3.247, με τους μισούς στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η εμβολιαστική επιχείρηση “Ελευθερία” επιταχύνεται ακόμη περισσότερο καθώς από αύριο συμμετέχουν και οι πολίτες ηλικίας 35-39 χρόνων με δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και όχι μόνο με εκείνο της AstraZeneca, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εμβολιαστικές γραμμές έχουν ανοίξει και για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 χρόνων από την περασμένη Παρασκευή, ενώ όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-34 χρόνων – από τους τελευταίους είχε ξεκινήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εμβολιασμού με AstraZeneca τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την “Ελευθερία” ο αρμόδιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, μέσα σε τέσσερις ημέρες είχαν προγραμματιστεί 145.000 ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 40-44 χρόνων. Ενώ το ποσοστό των ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, ανέρχεται στο 21% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού η συμμετοχή σε αυτή την ομάδα ανέρχεται στο 45%.

Η συμμετοχή στον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα

Οσον αφορά στη συμμετοχή των υπόλοιπων ηλικιακών ομάδων εξελίσσεται ως εξής:
– Οι άνω των 85 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 65%, και η κάλυψη με τα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνει το 67%.
– στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το ποσοστό εμβολιασμού είναι 66% και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί φθάνει στο 70%
– στην ομάδα 75-79 χρόνων, την ομάδα με τους…πρωταθλητές σε εμβολιαστικές επιδόσεις όπως είχε αναφέρει ο κ. Θεμοςτοκλέους, το ποσοστό εμβολιασμένων φθάνει το 76% και 81,75% αν προστεθούν και τα κλεισμένα ραντεβού
– στην ομάδα των 70-74 χρόνων, το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 66% και στο 76% αν υπολογιςτούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού
– στους πολίτες ηλικίας 65-69 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 57,5% και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί το ποσοστό φθάνει στο 76,35%
– στην ομάδα 55-59 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 40,5% και επιπλέον ποσοστό 20% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του
– για τους πολίτες ηλικίας 50 έως 54 ετών το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 41,2% και στο 61% αν προστεθούν και τα ραντεβού
– τέλος για την ομάδα πολιτών ηλικίας 45-49 χρόνων το ποσοστό εμβολιασμού είναι 26% αλλά υπερδιπλασιάζεται, στο 56%, με τα κλεισμένα ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι “έστω και με πιο αργό ρυθμό τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης αλλάζουν. Κι αυτό είναι θετικό”.