Η κυβέρνηση «ελπίζει ζωηρά» πως οι Γάλλοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αυτό «το καλοκαίρι», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Γκαμπριέλ Ατάλ, όμως χωρίς να περιμένουν, εδώ και κάποιες ημέρες, πόλεις και γεωγραφικά διαμερίσματα προβλέπουν την άρση της υποχρέωσης.

Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Καστέξ έπαιρναν σήμερα το πρωί, χωρίς μάσκες, τον καφέ τους σε εξωτερικό χώρο κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Γκαμπριέλ Ατάλ εκτίμησε, μιλώντας στο BFMTV και στο RMC, πως το να μην τη φορούν σε εξωτερικούς χώρους «είναι προφανώς το νόημα της ιστορίας και του εμβολιασμού όλο και περισσότερων Γάλλων». Θα περάσει άρα η Γαλλία ένα καλοκαίρι χωρίς μάσκα; «Το ελπίζουμε, ζωηρά», απάντησε.

«Αν η κατάσταση εξακολουθήσει να βελτιώνεται, πιθανόν, το καλοκαίρι», αυτό θα είναι δυνατό. Στην περίπτωση αυτή, «προφανώς θα θεωρήσουμε πως είναι λογικό και υπεύθυνο να πούμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους», πρόσθεσε.

Χωρίς να περιμένουν το καλοκαίρι, ορισμένες πόλεις ή νομοί ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες μία χαλάρωση, αν όχι μια άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας κυρίως στη Νέα Ακουιτανία (δυτικά). Στην Αρκασόν (νοτιοδυτικά), ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους από σήμερα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ιβ Φουλόν, δεδομένης «μιας νέας ευνοϊκής κατάστασης».

Στη Σαράντ-Μαριτίμ όπου ο δείκτης των νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι από τους πιο χαμηλούς στη Γαλλία (47 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους) η νομαρχία παρέτεινε έως τις 15 Ιουνίου τη χρήση μάσκας “σε δημόσιους χώρους”, αλλά ο κατάλογος μειώνεται: μόνο σε μια δεκαριά δήμους, κυρίως στο νησί Ρε και στη Λα Ροσέλ, που είναι πολύ τουριστικά.

«Νομίζω πως τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο (…), αν δεν υπάρξουν νέα παραλλαγμένα στελέχη (…) γιατί θα έχουμε επαρκώς εμβολιαστεί και δεν δούμε να αναδύεται ένα επιδημιολογικό κύμα, τότε θα μπορούμε πραγματικά να θεωρήσουμε ότι η πανδημία είναι πίσω μας», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν στο δίκτυο LCI. Το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Το 13,5% των Γάλλων έχει εμβολιαστεί πλήρως.