«Πρέπει να αυξηθούν τα τεστ στους εργασιακούς χώρους, είναι ένα αντίβαρο στο άνοιγμα για της αγοράς», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος. Όπως εξήγησε, πρέπει να γίνονται στους εργασιακούς χώρους κάθε βδομάδα. Αυτό, θα βοηθήσει στην επιτήρηση και στο να απομονώνονται γρηγορότερα τα κρούσματα.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν πρέπει να γίνεται συνταγογράφηση των τεστ ο κ. Βατόπουλος αποκάλυψε πως είναι αυτή είναι μια εισήγηση της επιτροπής που έχει τεθεί από τον Φεβρουάριο, ωστόσο η Πολιτεία το απέρριψε λόγω αύξησης του κόστους της συνταγογράφησης.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε πως η επιτροπή υγειονομικά εκτιμά πως δεν είναι ασφαλές το άνοιγμα και πως πρέπει να μείνουν όλα κλειστά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες σημαντικοί κοινωνικοί και οικονομικοί που δεν επιτρέπουν περαιτέρω καθυστέρηση του ανοίγματος της αγοράς.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Βατόπουλος η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αποτελεί προτεραιότητα της επιτροπής. Ενώ η εστίαση όπως είπε, θα αργήσει λίγο ακόμη και όπως σημείωσε θα ανοίξει όσο καλοκαιριάζει.

Μιλώντας για τα self test εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, λέγοντας πως είναι σε πειραματικό στάδιο και πως είναι ένα συμπλήρωμα σε αυτή τη φάση. Όμως, παρότι και στην αρχή υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις και για τα rapid test και παρότι πράγματι είναι χαμηλότερης ευαισθησίας από ότι τα μοριακά, τελικά αποδείχθηκαν πολύ σημαντικά για την επιδημιολογική πορεία.

Ειδήσεις σήμερα 

Απόλυτη ασφυξία στα νοσοκομεία – Ρεκόρ στις εισαγωγές – Ελπίδες από self test και εμβολιασμούς

Lockdown: Τι αλλάζει στη ζωή μας από το Σάββατο – Όλα τα μέτρα για λιανεμπόριο και μετακινήσεις