homescreen

Μόσιαλος για την παραφιλολογία με τα μονοκλωνικά: Στην ψωροκώσταινα είμαστε μεγάλοι παίκτες

Μόσιαλος για την παραφιλολογία με τα μονοκλωνικά: Στην ψωροκώσταινα είμαστε μεγάλοι παίκτες


ygeiamou.gr team

«Άντε γεια» απαντά ο καθηγητής του LSE σε όσους υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα μονοκλωνικών ανισωμάτων είναι η λύση στο πρόβλημα της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ

Με αιχμηρό τρόπο απαντά ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε όσους υποστηρίζουν ότι τα μονοκλωνικά φάρμακα αποτελούν την απάντηση στη μείωση της πίεσης του ΕΣΥ, λόγω κορωνοϊού. Ένας εξ αυτών και ο Παύλος Πολάκης, που είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής να εισαχθούν άμεσα δύο φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων και μάλιστα χωρίς την έγκριση των αρμόδιων οργανισμών, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο δεν είναι «πανάκεια».

Πέραν των ζητημάτων της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εν λόγω φαρμάκων, για τα οποία δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία από τρίτη φάση δοκιμών σε εθελοντές, ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται και σε ένα άλλο πρόβλημα, της έλλειψης επάρκειας. «Η εταιρεία έχει μόνο ένα εκατομμύριο δόσεις για το 2020. Η παραγωγή των αντισωμάτων δεν είναι εύκολη και δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες τους επόμενους μήνες. Ένα εκατομμύριο θεραπείες δεν φτάνουν ούτε για μια εβδομάδα με βάση τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ», αναφέρει.

Μάλιστα, σε ελαφρώς ειρωνικό τρόπο, σημεώνει ότι η Μέρκελ δεν αγόρασε μονοκλωνικά λόγω… τσιγκουνιάς «και αφήνει τους Γερμανούς να συγχρωτίζονται στα νοσοκομεία και επιβάλλει και νέο λοκντάουν. Ο Μακρόν που είναι φαντεζί δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν μονοκλωνικά στον πλανήτη. Κάτι δεν πάει καλά φαίνεται. Ο Καναδός πρωθυπουργός που είναι και δίπλα στην Αμερική αφήνει τους Κανβαδούς να υποφέρουν. Άσπλαχνος άνθρωπος ο Τριντό. Χορεύει καλύτερα και από τους Ινδούς στο Μπόλιγουντ αλλά τα μονοκλωνικά δεν τα έχει ανακαλύψει ακόμα».

Αντίθετα, προσθέτει στον ίδιο τόνο, «στην ψωροκώσταινα βέβαια είμαστε μεγάλοι παίχτες. Έχουμε καταλάβει ότι βρέχει μονοκλωνικά και κάποιοι δεν μας αφήνουν να τα αγοράσουμε για να σωθούμε. Ποιος Τριντό τώρα και ποια Μέρκελ. Άντε γειά».

Και ξαφνικά τα μονοκλωνικά αντισώματα, που έχουν πάρει έκτακτη έγκριση από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020

Αναλυτικά, ο Ηλίας Μόσιαλος στην ανάρτησή του αναφέρει:

Και ξαφνικά τα μονοκλωνικά αντισώματα, που έχουν πάρει έκτακτη έγκριση από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ για χρήση στις ήπιες και μέτριας έντασης περιπτώσεις της νόσου, έχουν γίνει για ορισμένους η λύση στο πρόβλημα της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Και ναι μεν δεν θα δώσουν καμία λύση σε όσους ήδη νοσηλεύονται γιατί δεν πρέπει να χορηγούνται σε βαριές περιπτώσεις ασθενών αλλά μπορεί, επαναλαμβάνω μπορεί, να μειώσουν κάπως τις εισαγωγές αν αποτρέπουν την εξέλιξη ορισμένων μέτριας έντασης περιπτώσεων της νόσου σε βαριές.

Και λέω μπορεί γιατί δεν έχουμε ακόμη δεδομένα από κλινικές μελέτες τρίτης φάσης σε μεγάλο αριθμό εθελοντών. Επομένως δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική τους αποτελεσματικότητα. Ούτε πόσο ασφαλή είναι.

Προκύπτουν επομένως εύλογα ερωτήματα. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ευρέως φάρμακα όταν δεν έχουμε επαρκή στοιχεία;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά ας πούμε ναι γιατί αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ωραία λοιπόν να δεχτούμε εκπτώσεις ενώ δεν τις δεχόμαστε στον ίδιο βαθμό για τα εμβόλια. Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί αν δεν έχουμε στοιχεία από κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης με χιλιάδες εθελοντές. Στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech 19,000 εθελοντές πήραν το εμβόλιο ενώ άλλοι 19,000 πήραν το εικονικό εμβόλιο. Και οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν στοιχεία για πιθανές παρενέργειες για τουλάχιστον δύο μήνες. Για τα μονοκλωνικά όμως δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία.
Ναι θα πουν ορισμένοι (όχι όλοι πάλι καλά) που διαφωνούν με τα εμβόλια αλλά δεν θα τα κάνουμε γιατί τα χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που δεν πήραν χρηματοδότηση από το ίδρυμα Γκέιτς. Αντιθέτως η E Lilly, μια από τις εταιρείες που παρασκευάζει μονοκλωνικά συνεργάζεται με το ίδρυμα Γκέιτς και έχει λάβει χρηματοδότηση από τον Γκέιτς για την παραγωγή μονοκλωνικών.

Τι κρίμα για τους αντιεμβολιαστές. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί θα απορρίψουν όπως φαίνεται και τα μονοκλωνικά που ίσως φανούν χρήσιμα.

Επομένως δεν ξέρουμε πολλά ακόμη για τα μονοκλωνικά, ίσως βοηθήσουν και ίσως είναι ασφαλή αλλά επειδή αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις θα πρέπει να τα αγοράσουμε εδώ και τώρα.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Η εταιρεία έχει μόνο ένα εκατομμύριο δόσεις για το 2020. Η παραγωγή των αντισωμάτων δεν είναι εύκολη και δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες τους επόμενους μήνες.

Ένα εκατομμύριο θεραπείες δεν φτάνουν ούτε για μια εβδομάδα με βάση τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων χωρών αυξάνεται δραματικά σε καθημερινή βάση.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι η Μέρκελ με τα τεράστια πλεονάσματα στο Γερμανικό προϋπολογισμό δεν βρήκε τα λεφτά για να αγοράσει τα μονοκλωνικά, τσιγκουνεύεται και αφήνει τους Γερμανούς να συγχρωτίζονται στα νοσοκομεία και επιβάλλει και νέο λοκντάουν. Ο Μακρόν που είναι φαντεζί δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν μονοκλωνικά στον πλανήτη. Κάτι δεν πάει καλά φαίνεται. Ο Καναδός πρωθυπουργός που είναι και δίπλα στην Αμερική αφήνει τους Καναδούς να υποφέρουν. Άσπλαχνος άνθρωπος ο Τριντό. Χορεύει καλύτερα και από τους Ινδούς στο Μπόλιγουντ αλλά τα μονοκλωνικά δεν τα έχει ανακαλύψει ακόμα.

Στην ψωροκώσταινα βέβαια είμαστε μεγάλοι παίχτες. Έχουμε καταλάβει ότι βρέχει μονοκλωνικά και κάποιοι δεν μας αφήνουν να τα αγοράσουμε για να σωθούμε. Ποιος Τριντό τώρα και ποια Μέρκελ. Άντε γειά.Απόρρητο Απόρρητο