Σε σημείο μηδέν βρίσκεται ένας από τους βασικούς πυλώνες του ΕΣΥ, ο κλάδος των νοσηλευτών, καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ), και καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας “να εφαρμόσει σήμερα τις δεσμεύσεις της και να εξαργυρώσει τις κοινωνικές επιταγές, βάζονταςτέλος στη διαχρονική παραπλάνηση των χιλιάδων νοσηλευτών, οι οποίοι νοσούν και θυσιάζονται για να κρατηθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών στο ΕΣΥ υπενθυμίζουν 12 δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα και ζητούν την άμεση υλοποίησή τους.

Με την ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ υπενθυμίζει στους αρμόδιους τις δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν, αναφέροντας τα εξής:

Προς απογοήτευση όλων των Νοσηλευτών:

1. Δεν συστάθηκε ο κλάδος Νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ., όπως είχαν δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας.

2. Δεν πραγματοποιήθηκε η ένταξη στο ασφαλιστικό καθεστώς των ΒαρέωνΑνθυγιεινών Επαγγελμάτων.

​3. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών στις υπηρεσίες υγείας και έγιναν ανανεώσεις των συμβάσεων και προσλήψειςεπικουρικού προσωπικού, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συστήματος.

4. Δεν αναπτύχθηκαν με στρατηγικό σχεδιασμό οι αναγκαίες κλίνες Μ.Ε.Θ. καιτα τμήματα νοσηλείας COVID-19 στα Νοσοκομεία Αναφοράς, καθώς και η στελέχωσήτους με το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό. Επιπλέον δεν υπήρξε μέριμνα για την εκπαίδευςη όλου του προσωπικού στις υγειονομικές δομές της χώρας, με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν εφεδρείες Νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού σε επίπεδο Μ.Ε.Θ. στις υπηρεσίες υγείας. ​

5. Δεν αναπτύχθηκαν νέες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του COVID –19, σε πρώην υπηρεσίες υγείας, οι οποίες παραμένουν ανενεργές – ανεκμετάλλευτες.

6. Δεν ενισχύθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

7. Δεν ενισχύθηκαν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

8. Η έναρξη των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων έγινε με οργανωτική – διοικητική ανωριμότητα και ημιτελή σχεδιασμό, γεγονός το οποίο οδήγησε στην άναρχη έναρξη και λειτουργία τους σε ότι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Επιπλέον, οι Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς βρίσκονται σε εκπαιδευτικό καθεστώς και δεν υπηρετούν ως υγειονομικό προσωπικό.

9. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν όρισε Νοσηλευτή στην Επιστημονική Επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απαξιώνοντας προκλητικά το έργο των Νοσηλευτών των Μ.Ε.Θ., οι οποίοι λειτούργησαν και στελέχωσαν επιτυχώς όλες τις νέες Μ.Ε.Θ. πανελλαδικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Συνεχίζοντας την απαξιωτική πολιτική υγείας, δεν συμπεριέλαβε εκ νέου τους Νοσηλευτές στον προσδιορισμό μεταξύ των χρηστών που θα έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και τα δικαιωμάτων αυτών.

10. Δεν δόθηκαν κίνητρα στους 3.000 έλληνες νοσηλευτές, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

11. Δεν υπάρχει μέριμνα για τη διαχείριση των χρόνιων ασθενών, των προγραμματιςμένων χειρουργικών επεμβάσεων μεσούσης της πανδημίας από το ΕθνικόΣύστημα Υγείας, πέραν της επιδερμικής αντιμετώπισής ή της αναβολής τους.

12. Δεν υπάρχει μέριμνα για την αποκατάσταση της διαχρονικής αδικίας της μη παροχής του επιδόματος θέσης ευθύνης (290€), στους Τμηματάρχες Νοσηλευτικών Τμημάτων, τα οποία λειτουργούν χωρίς να είναι καταχωρημένα στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.

«Tα χειροκροτήματα όπως είναι ηλίου φαεινότερο πέρασαν ανεπιστρεπτί και ωςείθισται για ακόμη μια φορά, οι Νοσηλευτές παρέμειναν παραγκωνισμένοι από τηνπολιτική ηγεσία, καθώς η έλλειψη πολιτικού αναστήματος – σθένους και ταμικροπολιτικά συμφέροντα υπέτασσαν τη στυγνή και παγερή αδιαφορία των αρμόδιωνπολιτικών παραγόντων. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν και με τα εναπομείναντα σωματικά και ψυχικάα αποθέματα ορθώνουμε το ανάστημά μας, όπως μας επιτάσσει ο κώδικάς ΝοσηλευτικήςΔεοντολογίας και το ήθος μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του COVID – 19,με κάθε κόστος, έχοντας μοναδική προτεραιότητα να επιστρέψουν όλους τουςσυμπολίτες στα αγαπημένα τους πρόσωπα” υπογραμμίζουν στην ανακοινωσή τους οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών, καταλήγοντας με δραματικό τόνο πως “οι νοσηλευτές δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν με ήθος και αξιοπρέπεια τα κεκτημένα τους».