Η Γαλικία θα είναι από τη Δευτέρα η πρώτη από τις περιφέρειες της Ισπανίας που θα έχει ολοκληρώσει τη χαλάρωση των περιοριστικών της μέτρων κατά του κορωνοϊού, μια εβδομάδα πριν από την υπόλοιπη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν σε αυτή την περιφέρεια της βορειοδυτικής Ισπανίας που δεν έχει πλέον κανέναν ασθενή με κορονοϊό σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο από την Covid-19 τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Η Γαλικία θα επανέλθει σε αυτό που η κυβέρνηση ονόμασε “νέα κανονικότητα” όπου η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική μέχρι να βρεθεί κάποια θεραπεία ή ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.

Η Ισπανία, μια από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως από την πανδημία, με περισσότερους από 27.000 νεκρούς, άρχισε τον Μάιο επιφυλακτικά τη χαλάρωση σε τρεις φάσεις της καραντίνας, η οποία ήταν μια από τις αυστηρότερες παγκοσμίως.

Τη Δευτέρα, περισσότερο από το 70% του πληθυσμού θα διανύει την τελευταία φάση αυτής της σταδιακής χαλάρωσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου. “Τρεις πολίτες στους τέσσερις θα μπορούν να επαναλάβουν τις δραστηριότητες που επιτρέπει η 3η φάση” όπως για παράδειγμα να πάνε στη ντισκοτέκ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίλια.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης και η πόλη της Βαρκελώνης, οι πλέον πληγείσες από την πανδημία και οι τελευταίες που άρχισαν τη χαλάρωση των μέτρων, θα ανήκουν στις περιοχές που διανύουν ακόμη τη δεύτερη φάση, η οποία επιτρέπει να ανοίγουν τα εστιατόρια, οι πισίνες και οι πλαζ για τους λουόμενους.

Μόλις αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 21 Ιουνίου, η κυκλοφορία των πολιτών θα είναι “ελεύθερη” εντός της χώρας, χωρίς κανέναν περιορισμό, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Η χαλάρωση των μέτρων θα τελειώσει συνεπώς στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη παρότι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας δεν έχουν περάσει στην 3η φάση.

Δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως μετά τη Γαλλία, η Ισπανία αντίθετα δεν προβλέπει να ανοίξει ξανά τα σύνορα της πριν από την 1η Ιουλίου, παρότι οι Βρυξέλλες κάλεσαν τα ευρωπαϊκά κράτη να άρουν από τη Δευτέρα “όλους τους περιορισμούς στα εσωτερικά σύνορα” της ΕΕ προτού επιτραπεί σταδιακά η είσοδος στους ταξιδιώτες τρίτων χωρών από την 1η Ιουλίου.