Σήμα κινδύνου εκπέμπουν αξιωματούχοι υγείας και επιστήμονες με αφορμή την κοσμοσυρροή σε παραλίες της Ευρώπης μετά την άρση των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε τρεις χώρες της γηραιάς ηπείρου: Γαλλία, Ολλανδία και Βρετανία.

Σε πολλές πόλεις στην βορειοδυτική Γαλλία οι αρχές έκλεισαν τις παραλίες τους εξαιτίας του γεγονότος πως οι επισκέπτες δεν τηρούσαν καμία απόσταση ασφαλείας.

Πολλές παραλίες είχαν ανοίξει το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις αρχές να επισημαίνουν ότι δεν επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία και το πικνίκ αλλά οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν, να κολυμπήσουν και να ψαρέψουν.

Στην Βρετανία το απόγευμα της Τετάρτης έκλεισαν παραλίες σε πέντε δήμους λόγω της «απαράδεκτης συμπεριφοράς» των επισκεπτών το τελευταίο διάστημα καθώς δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά ούτε και τις ισχύοντες κανόνες.

Το ίδιο συνέβη και με πολλές παραλίες στην Ολλανδία όπου Γερμανοί τουρίστες πέρασαν τα σύνορα για μια μονοήμερη εκδρομή.

Παραθαλάσσιες επαρχίες στην Ολλανδία προειδοποίησαν επίσης πως θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να αποτρέψουν το πλήθος και τον συνωστισμό στα κέντρα της πόλης, επιβάλλοντας ακόμα και πρόστιμα σε άτομα που παραβιάζουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αλλά και στην Βρετανία πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν τις παραλίες για να δροσιστούν, μία εβδομάδα μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες στην Αγγλία δεν πρέπει να ταξιδεύουν στην Ουαλία, την Σκωτία ή την Βόρεια Ιρλανδία, με τις αρχές να συστήνουν στο κοινό να εξακολουθεί να αποφεύγει κάθε ταξίδι που δεν είναι απαραίτητο.

Στα social media φωτογραφίες που ανέβασαν χρήστες δείχνουν κατάμεστες παραλίες γεγονός που προβλημάτισε έντονα τους αρμόδιους φορείς.

Την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, με τον αριθμό, πάντως, να βαίνει μειούμενος καθημερινά, οι υπουργοί Τουρισμού της Ε.Ε συμφώνησαν να κάνουν «ότι χρειάζεται για την ταχεία και πλήρη ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού».

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως τα μέτρα περιορισμού πρέπει να αίρονται σταδιακά, με βάση την καμπύλη του κορωνοϊού στην κάθε χώρα.

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα της νόσου Covid- 19 ανέρχονται μέχρι τώρα σε 1,7 εκατομμύρια ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε 165 χιλιάδες

Ο Γερμανός υφυπουργός Τουρισμού εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν εντός της Ε.Ε για τις καλοκαιρινές τους διακοπές μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στους επιλεγμένους ευρωπαϊκούς τους προορισμούς», δήλωσε ο Τόμας Μπαράις.

Από την πλευρά του , ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν από την πλευρά του θεωρεί ότι η ημερομηνία της 15ης Ιουνίου θα είναι η καθοριστική.

«Η ημερομηνία της 15ης Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα μπορεί κανείς να έχει σχεδόν πλήρη άποψη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτού θα ισχύει στα κράτη μέλη», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Παναγιωτόπουλος: Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Μπορεί να έχουμε ξανά lockdown

Ασθενής με κορωνοϊό εμφάνισε θυρεοειδίτιδα – Τη σύνδεσή τους εξετάζουν οι ειδικοί

Το lockdown συντόμευσε κατά 6 εβδομάδες τη «σεζόν» της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο!