Τους κινδύνους που διατρέχουν οι ασθενείς από την κατάχρηση των αντιβιοτικών στις ιώσεις και στη γρίπη επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τα μέλη του, τους υγειονομικούς φορείς και το υπουργείο Υγείας να ενημερώνουν για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων.

«Αυτή την περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών. Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης» αναφέρει ο ΙΣΑ, τονίζοντας πως «η άσκοπη κατανάλωσή τους καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία».

Η γρίπη, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, θα κάνει τον κύκλο της και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της, υπογραμμίζει ο ΙΣΑ. Αντίθετα, ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αντιικής αγωγής στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, με συνέπεια να είναι από τις πρώτες χώρες σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί φάρμακα από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού. Οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν πριν να ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης. Επίσης το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι κανένα φάρμακο, δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να κάνει έστω και τώρα ενημερωτική εκστρατεία για την ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών και να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου που ορίζει ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Επίσης, καλεί τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν για τη σωστή και έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς με γρίπη που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.