Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 23 Φεβρουαρίου 2019, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς (Φίλωνος 29, Πειραιάς) και θα είναι ανοιχτή προς το κοινό.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της Ιατροδικαστικής.

Ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Δρ. Νικόλαος Καρακούκης θα πραγματοποιήσει την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς Δρ. Ηλίας Μπογιόκας θα μιλήσει για το σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Δρ. Λήδα Κοβάτση θα μιλήσει για το DNA και πώς αυτό συμβάλλει στην ανεύρεση των δραστών και στην εξιχνίαση των υποθέσεων, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες οδηγίες στη διαχείριση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Επίσης, στην ημερίδα θα μιλήσει ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς Νικόλαος Ποιμενίδης, ο οποίος θα αναφερθεί στο ευαίσθητο θέμα της κακοποίησης ανηλίκων που αφορά όλη την κοινωνία.

Η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας – Ψυχολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου που έχει διαχειριστεί περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, θα παρουσιάσει τις διαδικασίες που ακολουθούν οι αστυνομικές αρχές αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές για την προσέγγιση των υπό διερεύνηση γεγονότων από τους ειδικούς και ο Δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς Νικόλαος Μπιλίρης θα αναφερθεί στο Νόμο 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας, καθώς η άσκηση βίας μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από το νόμο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στον ιστότοπο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας.