Οι λάτρεις του καφέ που έχουν επίσης τρομερή τάση για κατανάλωση σοκολάτας και δη μαύρη, έχουν τώρα μια επιστημονική εξήγηση για το γιατί αυτά τα δύο είναι τέλειο «ζευγάρι». Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία, τα αποτελέσματα της οποίας μόλις δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Foods, δείχνει ότι ο καφές μας κάνει πιο ευαίσθητους στη γλυκύτητα, ερεθίζοντας τους γευστικούς κάλυκες. Ουσιαστικά, αυτό φαίνεται να συμβαίνει γιατί ο συνδυασμός καφέ με κάτι γλυκό, υποβαθμίζει την πικρότητα και ενισχύει τη γλυκύτητα.

Στη μελέτη, 155 άτομα εξέτασαν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης τους πριν και μετά την κατανάλωση καφέ. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης, αλλά διαπίστωσαν ότι επηρεάστηκε η αίσθηση της γεύσης! Συγκεκριμένα, μετά την κατανάλωση καφέ, έγιναν πιο ευαίσθητοι στη γλυκύτητα και λιγότερο ευαίσθητοι στην πικρότητα των τροφίμων. Για να αποκλειστεί η πιθανότητα το αποτέλεσμα να οφειλόταν στην καφεΐνη, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα χρησιμοποιώντας καφέ ντεκαφεϊνέ. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

«Περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να βοηθήσει το πώς ρυθμίζουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά ως πρόσθετα. Η σχετική γνώση μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ζάχαρης και των θερμίδων στα τρόφιμα, κάτι που θα ήταν επωφελές για ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπέρβαροι και διαβητικοί», αναφέρεται στη μελέτη, που μπορείτε να βρείτε εδώ.