Το ξινόγαλο καθώς και το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα μειώνουν το φούσκωμα και τον πόνο στην κοιλιά που αποτελούν τα δυο πιο ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Το ξινόγαλο και το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα είναι πλούσια σε «καλά» μικρόβια, ενώ η δράση τους κατά του φουσκώματος αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον γαλακτοβάκιλο, ένα βακτηρίδιο που μειώνει τις ζυμώσεις που γίνονται στο έντερο και προκαλούν μετεωρισμό.

Το ξινόγαλο είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο ενώ περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Επίσης το γιαούρτι παρέχει ασβέστιο και φώσφορο, ενώ χάρη στα προβιοτικά βακτήρια που περιέχει, δρα προστατευτικά για το έντερο.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο και συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Η λήψη τους έχει συσχετιστεί με καλύτερη πέψη και μείωση του φουσκώματος. Τα ωφέλιμα μικρόβια (λακτοβάκιλλοι, μπιφιδοβακτήρια, σακχαρομύκητες) διαβιούν στο έντερο και παρεμποδίζουν την εγκατάσταση των παθογόνων «εισβολέων» συμβάλλοντας στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Εκτός από το ξινόγαλο και το γιαούρτι ακόμη ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση και θεωρείται φιλικό για το πεπτικό σύστημα είναι το κεφίρ.

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι εάν οι πεπτικές ενοχλήσεις που έχετε είναι σοβαρές και τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σας ταλαιπωρούν, πέρα από το γιαούρτι ή το ξινόγαλο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.