Η κατανάλωση κακάο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του περπατήματος για ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Circulation Research της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σε μια μικρή μελέτη σε 44 ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο ηλικίας άνω των 60 ετών, όσοι έπιναν ρόφημα που περιείχε κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή τρεις φορές την ημέρα για έξι μήνες, ήταν σε θέση να περπατήσουν μέχρι και 43 μέτρα περισσότερα, σε 6 λεπτά δοκιμή βάδισης, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κακάο. Εκείνοι που έπιναν το πλούσιο σε φλαβονοειδή κακάο της δοκιμής είχαν επίσης βελτιωμένη ροή αίματος στα πόδια τους.

Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος είναι μία πάθηση των κάτω άκρων, όπου παρατηρείται  στένωση ή απόφραξη των αρτηριών του ποδιού, η οποία συνήθως οφείλεται σε αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών). Οι αρτηρίες των κάτω άκρων ξεκινούν από τη λεκάνη (πύελο) εκεί που η αορτή, η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματός μας, διχάζεται στην δεξιά και αριστερή λαγόνια αρτηρία. Οι λαγόνιες αρτηρίες διασχίζουν τη λεκάνη και συνεχίζουν στις βουβωνικές χώρες ως μηριαίες αρτηρίες. Η νόσος επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 40 ετών και άνω, με τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα να είναι ο πόνος, το σφίξιμο, οι κράμπες, η αδυναμία ή άλλη δυσφορία στους μύες των ποδιών κατά το περπάτημα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επιλέχθηκαν τυχαία να πίνουν γάλα ή νερό αναμεμειγμένο με το περιεχόμενο ενός πακέτου σκόνης που περιείχε κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή ή πακέτο σκόνης εικονικού φαρμάκου χωρίς κακάο (placebo). Η συμπεριφορά κατά τη διάρκεια τους περπατήματος μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και μετά από έξι μήνες. Όπως είπαμε, λοιπόν και προηγουμένως εκείνοι που έπαιρναν το υπό δοκιμή σκεύασμα περπατούσαν πιο γρήγορα και πιο πολύ μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 6 λεπτών, 43 μέτρα περισσότερο κατά μέσο όρο. Με εργαστηριακές εξετάσεις και μαγνητική τομογραφία, οι ερευνητές βρήκαν επίσης αυξημένη μιτοχονδριακή δραστηριότητα, αυξημένη πυκνότητα τριχοειδών αγγείων και άλλες βελτιώσεις στην κατάσταση των μυών σε όσους έπαιρναν το σκεύασμα με το κακάο. Και μη βιαστεί να πει κάποιος ότι, τα 43 μέτρα δεν είναι δα και τίποτα, καθώς οι εν λόγω ασθενείς έχουν δυσκολία στο περπάτημα που ομοιάζει με εκείνη των ατόμων με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια. Μάλιστα, οι μύες των ποδιών τους δεν έχουν επαρκή ποσότητα αίματος, κάτι που οδηγεί σε τραυματισμό τους.

Προσοχή, όμως, μιλάμε αποκλειστικά για τη φυσική μη ζαχαρούχα σκόνη κακάο, που βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα (> 85% κακάο). Η κανονική σοκολάτα όχι μόνο δεν περιέχει τα φλαβονοειδή του κακάο, άρα όχι και τα ευεργετικά του στοιχεία, αλλά και ένα πλήθος άλλων συστατικών που δεν θεωρούνται υγιεινά.