homescreen

Η διατροφή που ωφελεί τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος

Η διατροφή που ωφελεί τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος


Μαρία Κοτοπούλη

Τα δομικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής αναδεικνύονται σε πανίσχυρους καταλύτες για τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία

Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά αλλά και ψάρια, αναπόσπαστα κομμάτια της μεσογειακής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους.

Νεότερη μελέτη, που θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γαστρεντερολογίας του 2022 (United European Gastroenterology Week), συμπέρανε ότι όσοι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή και παράλληλα λάμβαναν θεραπεία κατά του καρκίνου, παρουσίαζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να μην εκδηλωθεί μετάσταση μετά από 12 μήνες.

Τα τρόφιμα που ωφελούν περισσότερο

Η ερευνητική ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen στην Ολλανδία παρακολούθησαν τα αποτελέσματα αυτού του πλάνου διατροφής σε 91 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, οι οποίοι παράλληλα ακολουθούσαν μια θεραπεία με αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος (ICIs).

Η πρόοδος των ασθενών αυτών εξετάσθηκε από τους μελετητές και με συχνές ακτινογραφίες.

Παρατήρησαν βέβαια ότι τα φάρμακα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τα άτομα με μελάνωμα που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα ένα χρόνο αργότερα η κατάσταση της υγείας τους δεν επιδεινώθηκε.

Δύο ήταν όμως τα συστατικά της διατροφής που μείωσαν την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών από την αγωγή, όπως η κολίτιδα: τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια. Αντίθετα, όσοι κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας παρουσίαζαν περισσότερες παρενέργειες.

«Η μελέτη μας ενισχύει το ρόλο των διατροφικών στρατηγικών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του δέρματος. Η ανταπόκριση της αγωγής σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου δημιουργεί ένα πολλά υποσχόμενο και συναρπαστικό πεδίο για να ανιχνεύσουμε τρόπους ενίσχυσης της θεραπείας» σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης και διαιτολόγος Laura Bolte, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen της Ολλανδίας.

Διαβάστε επίσης: 

Μελάνωμα: Τα πασίγνωστα φάρμακα που το αντιμετωπίζουν – Τι έδειξε νέα έρευνα

Καρκίνος Δέρματος: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες – Τα μέτρα προστασίας

 



Απόρρητο Απόρρητο