Είναι καλοκαιρινό και δροσερό, ενυδατώνει και ενισχύει την υγεία μας χάρη στο πλούσιο θρεπτικό του «οπλοστάσιο» που περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και κυρίως αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι τα πολύτιμα στοιχεία που προφυλάσσουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες καρκίνου και άλλων παθήσεων. Στο πεπόνι, ανάμεσα στα στοιχεία με αντιοξειδωτική δράση, συγκαταλέγονται το σελήνιο, το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η χολίνη.

Τα οφέλη από το καλοκαιρινό φρούτο δεν περιορίζονται εδώ αλλά επιπλέον:

1. Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, η βιταμίνη C και η χολίνη δρουν ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Ιδιαίτερη θέση ωστόσο κατέχει το κάλιο που, σύμφωνα με έρευνες σε τρόφιμα με αφθονία στο συγκεκριμένο μέταλλο, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει πρόσληψη τα 4.700 mg περίπου καλίου ημερησίως για την καρδιαγγειακή υγεία.

Βέβαια, υπάρχει ένα ακόμα φρούτο με πράσινη σάρκα που χάρη στην περιεκτικότητά του σε κάλιο «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση. Ανακαλύψτε το εδώ.

2. Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη

Το πεπόνι μπορεί να διαφυλάξει την υγεία και εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος αποτρέποντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Το μυστικό βρίσκεται στο νερό και τις φυτικές ίνες που απαντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο φρούτο.

Εφόσον εντάξετε το πεπόνι στο διατροφικό σας πρόγραμμα, προσπαθήστε να ενισχύσετε τη δράση του ακολουθώντας επτά ακόμα κινήσεις SOS που βοηθούν την πέψη.

Photo: Unsplash

3. Ενυδατώνει 

Το πεπόνι αναδεικνύεται στο ιδανικό υγιεινό σνακ για τις ημέρες του καύσωνα ή μετά την προπόνηση το καλοκαίρι, καθώς αποτελεί σημαντική πηγή νερού και ηλεκτρολυτών.
Μόλις 177 γρ. πεπόνι περιέχουν 160 γρ. νερό και ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Αν πάλι διστάζετε γιατί η γεύση του πεπονιού σας ξενίζει, δοκιμάστε κάποιο άλλο από τα επτά φρούτα και λαχανικά που μας ξεδιψούν καλύτερα από το νερό.

4. Προφυλάσσει την επιδερμίδα

Η βιταμίνη Α που περιέχεται στο πεπόνι βοηθά στη συντήρηση των ιστών του σώματος, όπως αυτών του δέρματος. Μάλιστα, έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η βιταμίνη Α μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Παράλληλα, μια άλλη βιταμίνη του καλοκαιρινού φρούτου, η C, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητου συστατικού για τη δόμηση των κυττάρων και του δέρματος.

Διαβάστε επίσης

Ο αφανής προστάτης της άμυνας του οργανισμού – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Τι κερδίζετε πίνοντας ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί

Τρία βότανα που ηρεμούν το έντερο και βοηθούν το πεπτικό