Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συχνά έχουν ανάγκη από έξτρα μετρητά ανεξάρτητα από τα έξοδα της νοσηλείας για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες των ιδίων, των συνοδών τους και τις έξτρα αμοιβές των γιατρών.

Συνεπώς όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες συμπεριλαμβάνουν στις παροχές των προγραμμάτων υγείας ημερήσιο και χειρουργικό επίδομα για να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους τους στις δύσκολες στιγμές της νοσηλείας.

Σε γενικές γραμμές το Νοσοκομειακό επίδομα κυμαίνεται από 50 ευρώ την ημέρα για απλή νοσηλεία έως 600 ευρώ την ημέρα για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Το ύψος του χειρουργικού επιδόματος εξαρτάται από τη βαρύτητα της επέμβασης με βάση τον πίνακα χειρουργικών επεμβάσεων. Το ανώτατο ποσό χειρουργικού επιδόματος είναι 3.000 ευρώ

Ωστόσο δε δικαιούνται όλοι τα επιδόματα.

Αν νοσηλευτήκατε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και προσκομίσετε αποδείξεις στην ασφαλιστική εταιρία για να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας, δε δικαιούστε νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα. Αν προσκομίσατε αποδείξεις για τη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας δε δικαιούστε τα επιδόματα.

Αν όμως νοσηλευτήκατε σε δημόσιο νοσοκομείο με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα σας καταβάλει το ποσό που δικαιούστε και για τη χρήση της αποκλειστικής νοσοκόμας, τότε μπορείτε να εισπράξετε τα επιδόματα βάσει του συμβολαίου υγείας σας.

Τα επιδόματα δικαιούστε επίσης αν έχετε καταβάλει έξτρα ασφάλιστρο ακριβώς γι αυτό το λόγο , για τη χορήγηση χειρουργικού επιδόματος.

Ορισμένοι ασφαλισμένοι που προτίμησαν να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο με τα χρήματα του επιδόματος κατέβαλλαν έξτρα αμοιβή στο χειρουργό και κάλυψαν και τις αμοιβές των αποκλειστικών καθώς ο ΕΟΠΠΥ δίνει μέρος της αμοιβής.