homescreen

Κορωνοϊός – Νοσηλεία: Τι αναμένεται να αλλάξει στις ασφαλιστικές καλύψεις

Κορωνοϊός – Νοσηλεία: Τι αναμένεται να αλλάξει στις ασφαλιστικές καλύψεις


Μάριος Οικονόμου

Αλλαγές αναμένονται στη διαχείριση περιστατικών COVID-19, τα οποία θα αναλαμβάνουν και οι ιδιωτικές κλινικές. Τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους με ιδιωτικά νοσοκομειακά προγράμματα;

Το τέλος των μονοθεματικών νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για τα περιστατικά COVID-19 αναμένεται να δοθεί επισήμως με εγκύκλιο από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες. Όπως είχαν ενημερώσει από το καλοκαίρι ήδη το protothema.gr και το ygeiamou.gr, το μοντέλο της νοσηλείας ασθενών με covid-19 αποκλειστικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλάζει και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας θα συμμετάσχει αυτόνομα στη διαχείριση ασθενών με κορωνοϊό. Με αφορμή τις επερχόμενες αλλαγές, απευθυνθήκαμε σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πώς το νέο μοντέλο επηρεάζει τους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων.

Τι ίσχυε ως σήμερα

Από την έναρξη της επιδημίας, οι νοσηλείες πραγματοποιούνταν κατόπιν συνεργασίας με το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ. Στην περίπτωση των ιδιωτικών νοσοκομείων, τα θετικά στον κορωνοϊο άτομα που εντοπίζονταν τυχαία κατά τον προεγχειρητικο έλεγχο ή κατά την εισαγωγή τους χωρίς συμπτώματα διακομίζονταν σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν το παρών στην μάχη κατά της επιδημίας παρέχοντας κάλυψη για το τεστ κορωνοϊού, σε συμφωνία πάντα με τις εγκυκλίους και οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας. Έτσι:

  • για ασφαλιστήρια με καλύψεις για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται απολογιστικά συνήθως για τη διενέργεια ελέγχου για κορωνοϊό σε συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο και μόνο εφόσον αποδεικνύεται η αναγκαιότητά του από γιατρό, καθώς και επανέλεγχος εφόσον αιτιολογείται από τον θεράποντα
  • για ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης, το τεστ κορωνοϊού SARS-CoV-2 καλύπτεται στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου για επεμβάσεις που απαιτούν διανυκτέρευση καθώς και πριν την έναρξη χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας48 ώρες πριν την ιατρική πράξη
  • ο διαγνωστικός έλεγχος καλύπτεται σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και μεταβαίνουν σε άλλες δομές όπως οίκοι ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ.

Κάθε ιδιωτική κλινική λάμβανε μέτρα προστασίας έναντι της COVID-19 για τους ασθενείς αλλά και τους συνοδούς/επισκέπτες. Για τους ασθενείς που ελέγχονταν κατά την προσέλευση και εισαγωγή τους, παρέμεναν αρχικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και διακομίζονταν στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς σε περίπτωση που το τεστ ήταν θετικό.

Αναφορικά με άλλες ασφαλιστικές παροχές, όπως επίδομα μη χρήσης λόγω νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο ή την απόδοση του κεφαλαίου σε περίπτωση θανάτου με COVID-19 ασφαλισμένου με πρόγραμμα ζωής, η νόσηση με κορωνοϊό δεν αποτελούσε κώλυμα.

Τι αλλάζει

Πλέον, οι ασθενείς που εντοπίζονται στις ιδιωτικές κλινικές με λοίμωξη COVID-19 και χρειάζονται νοσηλεία, θα την λαμβάνουν σε αυτές και δεν θα διακομιζονται σε δημόσια νοσοκομεία. Σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία άλλωστε που συνέδραμαν με κλίνες και παροχή ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών κατά την έξαρση των επιδημικών κυμάτων, υπάρχει η γνώση και η εμπειρία.

Ήδη κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες ανέφεραν κατά το προηγούμενο διάστημα ότι αφ’ ης στιγμής το μοντέλο διαχείρισης περιστατικών COVID-19 αλλάξει, τα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης θα ενεργοποιήσουν τις σχετικές καλύψεις και, εφόσον π.χ. ο ασφαλισμένος χρειαστεί νοσηλεία λόγω σοβαρών συμπτωμάτων κατά την οξεία φάση της νόσου ή επειδή προσβλήθηκε από κορωνοϊό κατά τη νοσηλεία του, θα αποζημιωθεί για τις νοσηλευτικές δαπάνες που πλέον θα γίνονται στην ιδιωτική δομή. Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα συμβόλαια καλύπτουν και τη διασωλήνωση και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πολλοί θα αναρωτηθούν τι θα συμβεί με τις εξαιρέσεις όπως εντοπίζονται σε διάφορα συμβόλαια υγείας και οι οποίες ενσωματώθηκαν κατά κύριο λόγο με αφορμή τον κορωνοϊό, αναφορικά με πανδημίες, επιδημίες, λοιμώδη (μεταδοτικά) νοσήματα και ασθένειες που έχουν προσβάλει συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας κ.ο.κ.. Όπως σχολιάζουν οι ειδήμονες, εφόσον αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης της επιδημίας, η πίεση στα συστήματα υγείας είναι σημαντικά χαμηλότερη, τα αντιικά φάρμακα καλύπτονται από το ΕΟΠΥΥ μεταξύ άλλων, δύσκολα κάποιος που οδηγείται με σοβαρή COVID-19 δε θα καλυφθεί. Αντίστοιχα, θα καλυφθεί από συμβόλαια που δεν αναφέρουν στους όρους τις παραπάνω εξαιρέσεις.

 

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός – Ανασφάλιστοι ασθενείς: Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Ιδιωτική ασφάλιση: Τι πρέπει να προσέξει ένας 20αρης και τι ένας 50άρης

Ασφάλιση Υγείας: Επτά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετεΑπόρρητο Απόρρητο