Ένα «λουκέτο» σε ασφαλιστική εταιρεία συνιστά από τους βασικούς λόγους ανησυχίας για τον ασφαλισμένο αλλά και όποιον επιθυμεί να προβεί στη σύναψη συμβολαίου. Τέτοια σενάρια δεν εμπίπτουν φυσικά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, δεδομένου ότι έχουν ήδη συμβεί στο παρελθόν και ο φόβος να επαναληφθούν υφίσταται δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια φράσεις όπως «αστάθεια» και «ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί» περιλαμβάνονται σχεδόν σε κάθε αναφορά στην εγχώρια οικονομία.
Η απάντηση στις ανησυχίες -τις οποίες εκτόξευσε επιπλέον το κλείσιμο εταιρειών- αποτέλεσε το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (Εγγυητικό), ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα στην Αθήνα και υπό την εποπτεία και έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος που εξασφαλίζει την προστασία ασφαλισμένων στον κλάδο ζωής σε περίπτωση πτώχευσης ή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία είχαν συνάψει συμβόλαιο.
Όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος: «Το Εγγυητικό παρέχει κάλυψη σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις που πηγάζουν από όλα τα συμβόλαια ασφάλισης ζωής και τις εργασίες ασφάλισης ζωής, που καταρτίσθηκαν ή διενεργήθηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. μέσω υποκαταστήματος ή με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα».
Καλύψεις και εξαιρέσεις
Η κάλυψη από το Εγγυητικό αφορά όλους τους κλάδους ασφάλισης ζωής, ανά ασφαλιστήριο και ανά ασφαλισμένο, και ισούται με το 100% κάθε απαίτησης από ασφάλιση ζωής:
Ωστόσο, από τις καλύψεις εξαιρούνται οι συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και απαιτήσεις από ασφάλιση που προβάλλονται από πρόσωπα:
Πώς λειτουργεί το Εγγυητικό
Σκοπός του Εγγυητικού είναι η διατήρηση και μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους του χαρτοφυλακίου ζωής της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας κατόπιν αποτίμησής του σε άλλη ασφαλιστική ή σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που η αναζήτηση ανάδοχης εταιρείας δεν αποφέρει καρπούς, καταβάλλεται αποζημίωση στους ασφαλισμένους για την οποία ισχύουν τα εξής:
Ποιος το χρηματοδοτεί
Το κεφάλαιο του Εγγυητικού συγκεντρώνεται αποκλειστικά από τακτική εισφορά υπέρ αυτού, η οποία ορίζεται μετά από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ποσοστό έως 1,5% της συνολικής ετήσιας παραγωγής ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του κλάδου ζωής. Η εισφορά αυτή:
Μη διαστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο σχετικά με τα συμβόλαια, το ύψος κεφαλαίου και τις παροχές που καλύπτει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής.
Διαβάστε επίσης
Ασφάλιση – Φυσικές καταστροφές: Οι καλύψεις που «οχυρώνουν» τους κόπους σας
Τρεις καλοί λόγοι για να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση υγείας
Η μεγάλη ανησυχία από την οποία γλιτώνουν όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση