Σημαντική μείωση στις γεννήσεις πρόωρων μωρών σημειώθηκε στις αρχές της πανδημίας και των πρώτων lockdown με τους ερευνητές να προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους γι’ αυτή την ευχάριστη διαπίστωση.

Μέσα σε ένα μόνο μήνα στις αρχές της πανδημίας αποτράπησαν περί τις 50.000 πρόωρες γεννήσεις σύμφωνα με έρευνα που αφορούσε ανεπτυγμένες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Βελγίου, Καναδά, Χιλής, Δανίας και Ελβετίας. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε 4% λιγότερες πρόωρες γεννήσεις που αναμένονταν την άνοιξη του 2020.

Σχεδόν 50.000 μωρά δεν γεννήθηκαν πρόωρα σε μόλις ένα μήνα σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Το έναυσμα για την διενέργεια της έρευνας έδωσαν οι παρατηρήσεις των γιατρών σε μέρη όπως η Δανία όπου οι αριθμοί των πρόωρων μειώθηκαν κατά 90% και την Ιρλανδία όπου οι προώρες γεννήσεις μειώθηκαν πάνω από 75%.

Οι μειώσεις αυτές οφείλονταν άραγε σε μείωση του στρες, αλλά και της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε ιούς ή μήπως ήταν αποτέλεσμα μεγαλύτερου αριθμού θνησιγενών βρεφών; Το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο θέλησαν να διερευνήσουν οι επιστήμονες, καθώς όπως είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Meghan Azad επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα «πρόκειται για ένα μοναδικό πείραμα σε φυσικές συνθήκες όπου όλος ο κόσμος βίωσε ολοκληρωτικά lockdown σχεδόν στον ίδιο χρόνο».

Περισσότεροι από εκατό επιστήμονες, των οποίων τα ερευνητικά πρότζεκτ είχαν παγώσει εν μέσω lockdown, όπως η καθηγήτρια Azad, σύντομα ασχολούνταν με την προσπάθεια διερεύνησης των αιτίων μείωσης της γέννησης πρόωρων μωρών στην πανδημία.

Συνολικά αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 52 εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ του 2015 και 2020 σε δεκαοχτώ χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Human Behaviour.

Διαπιστώθηκε ότι οι πρόωροι τοκετοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 4% τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα των lockdown. Ωστόσο, καθώς τα lockdown χαλάρωναν, σταδιακά μειωνόταν η πτωτική τάση των πρόωρων γεννήσεων μέχρι τον τέταρτο μήνα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφοτά τη γέννηση θνησιγενών μωρών παρατηρήθηκαν μικρές αυξήσεις στη Βραζιλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών, ωστόσο σύμφωνα με την καθηγήτρια Azad δεν ήταν αρκετές για να εξηγηθεί η συνολική μείωση των πρόωρων τοκετών.

«Τα αίτια του πρόωρου τοκετού παραμένουν ασαφή, παρά τις σημαντικές προσπάθειες διερεύνησής τους», είπε η Δρ Denise Jamieson, μαιευτήρας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Νομίζω ότι οποιαδήποτε μείωση στις γεννήσεις πρόωρων μωρών είναι αξιοσημείωτη και σημαντική. Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε τα αίτια που συμβαίνει αυτό», συμπλήρωσε.

Φαίνεται όμως, ότι οι απαντήσεις ως προς τα αίτια της προωρότητας διαφοροποιούνται και εξατομικεύονται στη διάρκεια της πανδημίας και πολλά δεδομένα παραμένουν άγνωστα.

Αναμφίβολα ο παράγοντας μείωσης του στρες βοήθησε γυναίκες με ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού, που κατάφεραν να περάσουν το τελευταίο τρίμηνο της κύησης σε πιο ήρεμες συνθήκες κατά τη διάρκεια του lockdown ,με αποτέλεσμα να γεννήσουν τελειόμηνα μωρά.

Πολλά στοιχεία όμως παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα lockdown ενδέχεται να αποτέλεσαν μια καλύτερη συνθήκη για τις γυναίκες με ιστορικό προωρότητας διασφαλίζοντάς τους πιο ήρεμες συνθήκες για την εξέλιξη του τοκετού.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αίτια των πρόωρων γεννήσεων παραμένουν ασαφή, αλλά η δραματική μείωση στους πρόωρους τοκετούς κατά τη διάρκεια των lockdown μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές στην πληρέστερη κατανόησή τους.

Διαβάστε επίσης

Πρόωρα Νεογνά: Τα προβλήματα που τα απειλούν – Η φροντίδα που τα σώζει

Πρόωρα μωρά: Η πολύτιμη τροφή που δυναμώνει την καρδιά τους

Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα τείνουν να έχουν χειρότερους βαθμούς στο σχολείο