Καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, είναι καιρός πλέον να επανέλθουν στη «ρουτίνα» τους.  Αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια προβλήματα τόσο στους γονείς όσο και στους δασκάλους.

Ο ύπνος αργά το βράδυ, η περισσότερη τηλεόραση κατά τη διάρκεια των διακοπών και οι βόλτες έχουν βγάλει τους μικρούς μαθητές «εκτός προγράμματος».

Η βρετανική «Sun» φιλοξενεί τις συμβουλές της ειδικού σε θέματα ύπνου, Sammy Margo, για να επαναφέρετε τα παιδιά σας σε αυτή την τόσο σημαντική καθημερινή ρουτίνα.

1. Να κοιμάστε νωρίς το βράδυ

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το να αρχίσετε νωρίτερα τη ρουτίνα ύπνου των παιδιών σας θα βοηθήσει εσάς και την οικογένειά σας να καθιερώσετε ένα βράδυ χωρίς άγχος.

2. Ετοιμάστε την τσάντα σας το προηγούμενο βράδυ

Η ολοκλήρωση εργασιών, όπως η προετοιμασία συσκευασμένων γευμάτων, η τοποθέτηση των στολών και ο καθαρισμός των σχολικών παπουτσιών, θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας θα μπορέσετε να έχετε έναν ωραίο, χαλαρό ύπνο.

3. Διαβάστε ή ακούστε ένα ακουστικό βιβλίο

Τα παιδιά όλων των ηλικιών απολαμβάνουν μια ιστορία, οπότε αξίζει να προσπαθήσετε να εντάξετε τα βιβλία στη νυχτερινή ρουτίνα τους.

«Αν έχετε μικρά παιδιά, στείλτε τα για ύπνο διαβάζοντας ή παίζοντας μια ωραία και ηρεμιστική ιστορία», προτείνει η ειδικός.

«Αν τα παιδιά σας είναι λίγο μεγαλύτερα στείλτε τα για ύπνο με ένα βιβλίο, το διάβασμα έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει το συνολικό λεξιλόγιό τους, αλλά θα πυροδοτήσει και τη φαντασία τους».

4. Κάντε διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής το προηγούμενο βράδυ
Ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι διατάσεις είναι όλες ήπιες και αναζωογονητικές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν λίγο πριν τον ύπνο.

5. Δημιουργήστε ένα άνετο & ήρεμο περιβάλλον

Έχοντας τα καλύτερα μαξιλάρια και στρώμα θα δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον ύπνου για τα παιδιά σας που με τη σειρά του θα τα βοηθήσει να αποκοιμηθούν πριν επιστρέψουν στο σχολείο

6. Κλείστε τις οθόνες

Τα τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές, τα iPads μπορούν να είναι σωτήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν προσφέρουν στα παιδιά ώρες εκπαίδευσης, διασκέδασης και μπορούν κυρίως να δώσουν στους γονείς κάποια ανάπαυλα. Αλλά τη νύχτα, η τεχνολογία μπορεί να γίνει ένας μικρός εφιάλτης για τις οικογένειες, καθώς το μπλε φως μπορεί στην πραγματικότητα να κρατήσει τα παιδιά ξύπνια για περισσότερο χρόνο. «Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας προσπαθούν να απενεργοποιήσουν όλες τις πηγές μπλε φωτός 60 έως 90 λεπτά πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα», εξηγεί η Sammy.

7. Χαλαρώστε με ένα ντους

Η Sammy προτείνει επίσης να κάνετε στο παιδί σας ένα ζεστό μπάνιο ή να πείτε στον έφηβο να κάνει ένα γρήγορο ντους πριν κοιμηθεί.

8. Δραστηριότητες για τον ύπνο

Η προσπάθεια να κοιμηθείτε μετά από έντονες δραστηριότητες είναι δύσκολη. «Ο καρδιακός ρυθμός είναι ακόμα υψηλός και το σώμα είναι γεμάτο αδρεναλίνη, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε διεγερτικές δραστηριότητες μετά το δείπνο, όπως σκληρό παιχνίδι. Αντ’ αυτού αφιερώστε μια ώρα πριν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε κάνοντας κάτι ήσυχο που θα σας βοηθήσει να επανακεντρωθείτε. Όσο πιο ήρεμα αισθάνονται τα παιδιά σας προς την ώρα του ύπνου, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουν να νυστάζουν».

Φωτογραφίες: Shutterstock