Ελπιδοφόρα αποτελέσματα δίνουν οι κλινικές μελέτες για μια νέα εξατομικευμένη θεραπεία της μέτριας και σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας με μονοκλωνικά αντισώματα. Πρόκειται για το rocatinlimab που, σύμφωνα με τη δημοσίευση ερευνητών από το Νοσοκομείο Mount Sinai στο Lancet, πέτυχε ανακούφιση από τα συμπτώματα τόσο κατά τη διάρκεια της αγωγής όσο και 20 εβδομάδες από τη διακοπή της.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το rocatinlimab μπορεί να μεταβάλλει το γονιδιακό προφίλ ατόμων με ατοπική δερματίτιδα μακροπρόθεσμα και έτσι να παραμένει αποτελεσματικό ακόμη και όταν η χορήγησή του διακόπτεται. Το μονοκλωνικό αντίσωμα «μπλοκάρει» το OX40, ένα μόριο του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιεί τα βασικά φλεγμονώδη κύτταρα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ατοπικής δερματίτιδας και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.

Κατά τη φάσης 2, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, πολυκεντρική μελέτη, 274 ασθενείς διακρίθηκαν: σε μία ομάδα που λάμβανε το rocatinlimab κάθε τέσσερις εβδομάδες (150 mg ή 600 mg), μια ομάδα που το λάμβανε ανά δύο εβδομάδες (300 mg ή 600 mg) και μία ομάδα χορήγησης υποδόρια ένεσης εικονικού φαρμάκου έως την εβδομάδα 18. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε σε 65 κέντρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Η ποσοστιαία μεταβολή από την αρχική τιμή σύμφωνα με τη βαθμολογία του Δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας του Εκζέματος (EASI) αξιολογήθηκε ως το πρωτεύον καταληκτικό σημείο την εβδομάδα 16 και η αποτελεσματικότητα έναντι του εικονικού φαρμάκου εκτιμήθηκε από το σύνολο δόσεων rocatinlimab (-48% έως -61%) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (-15%). Κάθε ομάδα του μονοκλωνικού αντισώματος, ανεξαρτήτως δοσολογίας, σημείωσε παρατεταμένη βελτίωση μετά την εβδομάδα 16, με τους περισσότερους ασθενείς να τη διατηρούν έως και 20 εβδομάδες εκτός θεραπείας.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το rocatinlimab αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τη μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, δυνητικά μακροχρόνια αποτελεσματική και τροποποιητική της νόσου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν γενικά παρόμοιες στους ασθενείς από τις ομάδες του φαρμάκου και συμπεριλάμβαναν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, αφθώδη έλκη (άφθες στο στόμα) και ναυτία.

«Η ατοπική δερματίτιδα, ο πιο κοινός τύπος εκζέματος, είναι μια εξουθενωτική χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που προσβάλλει 1 στους 10 Αμερικανούς και εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εκδηλώνεται συχνά σε πολύ νεαρή ηλικία, προκαλώντας στο δέρμα φλεγμονή, ερυθρότητα, έντονο κνησμό, πόνο και ξηρότητα, συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής. Την εβδομάδα 36, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν λάβει τη θεραπεία για τουλάχιστον 18 εβδομάδες. Μέχρι τότε, είδαμε ότι ενώ το φάρμακο πέτυχε τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία σε όλες τις δόσεις σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, έδειξε να βελτιώνεται και με την πάροδο του χρόνου, κάτι πραγματικά ασυνήθιστο και μοναδικό μεταξύ των διαθέσιμων σήμερα θεραπευτικών επιλογών» σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Emma Guttman, MD, Ph.D..

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν να περάσουν στη φάση 3 εντός του 2023, ενώ οι μελλοντικές μελέτες θα περιλαμβάνουν επιπλέον μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα, μεγαλύτερης διάρκειας παρακολούθηση και διερεύνηση συνδυαστικής θεραπείας όπως rocatinlimab συν τοπικά κορτικοστεροειδή.

Διαβάστε επίσης:

Έκζεμα: Είναι πιο επικίνδυνο από όσο φανταζόμαστε για την υγεία

Έκζεμα: Το νέο ιατροτεχνολογικό προϊόν που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Ατοπική δερματίτιδα: Μήπως να «κόβατε» το πολύ αλάτι;