Επιστημονική ομάδα προέβη στην γενετική αλληλούχιση μεταστατικών όγκων σε δέκα γυναίκες που πέθαναν από καρκίνο του μαστού και διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη της μετάστασης γίνεται σε δυο ή τρία «κύματα». Με άλλα λόγια κάποια κύτταρα απομακρύνονται από τον αρχικό (πρωτοπαθή) καρκίνο και εισβάλουν κατά κύματα στην κυκλοφορία του αίματος και μέσου αυτού σε άλλα όργανα.

Ο καθηγητής Carlos Caldas από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Cambridge και η ομάδα του έκαναν την γενετική αλληλούχιση 19 μετασταστικών όγκων ανά άτομο κατά μέσο όρο. Μερικές γυναίκες ωστόσο, είχαν εκατοντάδες δευτερογενείς όγκους.

Όλα τα καρκινικά κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα προέρχονται από ένα μοναδικό κύτταρο που μεταλλάσσεται. Με αυτό το δεδομένο οι επιστήμονες κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα «οικογενειακό δέντρο» για κάθε γυναίκα δείχνοντας με ποιο τρόπο σχετίζονται μεταξύ τους τα καρκινικά κύτταρα και αποκαλύπτοντας πριν από πόσο χρονικό διάστημα είχε πραγματοποιηθεί η κάθε κυτταρική διαίρεση.
Το μοτίβο των μεταλλάξεων υποδήλωνε ότι ο μέγιστος αριθμός μεταστάσεων που είχε κάθε γυναίκα ήταν τρεις και ο ελάχιστος ένας.

«Υπήρξε ένας πολύ περιορισμένος αριθμός αυτών των μεταστατικών κυμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε κύμα θα πρέπει να ήταν μια πραγματική έκρηξη καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος», λέει ο Caldas.

«Τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εχθρό» εξηγεί ο καθηγητής Caldas. Άλλες ομάδες ερευνητών αναπτύσσουν τρόπους εντοπισμού και απομάκρυνσης των καρκινικών κυττάρων καθώς αυτά διασπείρονται στην κυκλοφορία του αίματος.