Το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς δεν σταματά να μας προσφέρει τα δώρα του. Από τις «θαυματουργές» για την υγεία ελιές έως τον διατροφικό σύμμαχο ανθρώπου και ζώων, το ελαιόλαδο, τα προϊόντα των ελαιόδεντρων έχουν επάξια κατακτήσει την κορυφή της μεσογειακής κουζίνας. Σήμερα, τη δική τους υψηλή θέση διεκδικούν και τα φύλλα των (υπερ)αιωνόβιων δέντρων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα Ελβετών επιστημόνων που δημοσιεύονται στο Therapeutic Advances in Musculoskeletal Diseaseη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής από εκχύλισμα ελαιόφυλλων κατάφερε να μειώσει σε βάθος έξι μηνών την ένταση και συχνότητα του πόνου σε άτομα με πόνους στα γόνατα.

Photo: Nazar Hrabovyi / Unsplash

Παυσίπονο για τον χρόνιο πόνο

Η ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Marie-Noëlle Horcajada, κορυφαία επιστήμονα στον τομέα της οστικής υγείας, εξέτασε την επίδραση που είχε η χορήγηση ενός διατροφικού συμπληρώματος από εκχύλισμα φύλλων ελιάς υπό μορφήν δισκίου (125mg) δύο φορές την ημέρα καθημερινά για έξι μήνες. Την πειραματική ομάδα αποτέλεσαν 62 ενήλικες 55 ετών και άνω με τους μισούς υπέρβαρους, ενώ μια ισάριθμη ομάδα ελέγχου με τα ίδια χαρακτηριστικά έλαβε ένα εικονικό σκεύασμα (placebo).

Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, οπότε οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα πόνου απαντώντας στο εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) για τον έλεγχο της ποιότητας ζωής ατόμων με οστεοαρθρίτιδα γόνατος -οι υψηλότερες βαθμολογίες αποτυπώνουν λιγότερο πόνο και μεγαλύτερη κινητικότητα-, διαπιστώθηκε ότι:

  • το εκχύλισμα σημείωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στην ομάδα ατόμων με τον εντονότερο πόνο κατά την έναρξη της μελέτης, 65 στην πειραματική ομάδα έναντι 50 στην ομάδα ελέγχου
  • η αποτελεσματικότητα ήταν περιορισμένη έως μηδαμινή στα άτομα με μέτρια επίπεδα πόνοι, ήτοι 65 βαθμοί της κλίμακας KOOS στην πειραματική ομάδα και 60 στην ομάδα ελέγχου.

Τα «μαγικά» συστατικά

Μελέτες έχουν αναδείξει την προστασία της καρδιάς από το ελαιόλαδο, χάρη στην ιδιότητά παρεμπόδισης της συσσώρευσης λιπαρών εναποθέσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες, ενώ οι ελιές έχουν συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ελκώδους κολίτιδας έως και κατάθλιψης.   

Περνώντας στα ελαιόφυλλα, εξέχον συστατικό της ελληνικής παραδοσιακής ιατρικής από τα αρχαία χρόνια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, οι ερευνητές απέδωσαν την ευεργετικής τους δράση στη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Πρόκειται για κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών με σημαντική δράση έναντι της φλεγμονής, βασικού ενόχου για τον πόνο σε ασθενείς με χρόνιες αρθραλγίες.

«Το συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων σε ηλικιωμένους με έντονο πόνο στα γόνατα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρνητικές επιπτώσεις των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και παυσίπονων, το συμπλήρωμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς», ανέφεραν σχετικά.

Διαβάστε επίσης:

Το ελαιόλαδο αποτρέπει τη θρόμβωση

Aρθροπλαστική γόνατος – ισχίου: Τι φοβούνται όσοι διστάζουν να την κάνουν – Ο ειδικός απαντά

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς τους εργαζόμενους