Αισιόδοξα μηνύματα για τους πάσχοντες από μελάνωμα του ραγοειδούς χιτώνα έρχονται από πρόσφατη έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου Kimmel (SKCC) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Molecular Cancer Research, ερευνητές του SKCC και της Ιατρικής Σχολής Icahn διαπίστωσαν σε προκαταρκτικές δοκιμές ότι ένα συστατικό που εξάγεται από τους καρπούς του γκι σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου. Περαιτέρω δοκιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπευτικές αγωγών για ασθενείς με μελάνωμα του ραγοειδούς χιτώνα.

Περίπου 2.000 ενήλικες διαγιγνώσκονται με μελάνωμα του ραγοειδούς χιτώνα ετησίως. Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου του ματιού, που στις μισές περιπτώσεις δίνει μετάσταση στο ήπαρ ενώ για τους πάσχοντες οι θεραπευτικές επιλογές θεραπείας είναι ελάχιστες.

Ο Δρ. Jeffrey Benovic, καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, αναφέρει ότι «αν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε πειραματόζωα και τελικά σε ανθρώπους θα μπορούσε να μας προσφέρει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης του μεταστατικού μελανώματος του ραγοειδούς χιτώνα».

Το μελάνωμα του ραγοειδούς χιτώνα σχηματίζεται στα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που δημιουργούν την χρωστική ουσία που δίνει στην ίδια του ματιού μας το χαρακτηριστικό της χρώμα. Παρότι διαφέρει από το μελάνωμα του δέρματος και οι δύο αυτοί τύποι καρκίνου είναι θανατηφόροι. Για ασθενείς με πρωτοπαθές μελάνωμα ραγοειδούς χιτώνα που δεν έχει δώσει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος η θεραπευτική επιλογή είναι είτε η ακτινοθεραπεία, είτε η χειρουργική αντιμετώπιση. Αλλά στις περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει δώσει μεταστάσεις οι ασθενείς συχνά έχουν μόνο ένα χρόνο ζωής καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν αν ένα συστατικό που προέρχεται από ένα διακοσμητικό φυτό της οικογένειας των προμοκριφόρων, γνωστό ως Ardisia crenata, είναι ικανό να αντιμετωπίσει το μελάνωμα του ραγοειδούς χιτώνα. Το συστατικό FR900359 (FR), ανακαλύφθηκε πριν από 30 χρόνια στα φύλλα του φυτού Ardisia crenata.

Το FR μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης G η οποία βρίσκεται πάνω στην κυτταρική μεμβράνη του σηματοδοτικού μορίου Gq. Ένα υποσύνολο αυτών των πρωτεϊνών μεταλλάσσεται σε μελάνωμα του ραγοειδούς χιτώνα ενεργοποιώντας ένα μοριακό μονοπάτι που οδηγεί στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Ο Dominic Lapadula, μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο του Δρ. Benovic ανέπτυξε τρεις διαφορετικούς τύπους κυττάρων μελανώματος του ραγοειδούς και τα θεράπευσε με FR.

«Δεν περιμέναμε ότι θα λειτουργούσε επειδή σε προηγούμενες έρευνες είχαμε δοκιμάσει ένα άλλο σχετικό συστατικό, το YM-254890, που όμως δεν κατάφερε να αναστείλει τις μεταλλαγμένες μορφές των πρωτεϊνών του μελανώματος ραγοειδούς χιτώνα. Αλλά, δόξα τω θεώ, το FR μπλόκαρε επιτυχώς την ανάπτυξη των κυττάρων του μελανώματος ραγοειδούς», λέει ο Dominic Lapadula.

Και ο Δρ. Benovic συμπληρώνει ότι «όταν τα κύτταρα του μελανώματος αντιμετωπίστηκαν με μικρές δόσεις FR, φάνηκαν να γίνονται από καρκινικά κλασσικά μελανοκύτταρα. Το FR φαίνεται λοιπόν να είναι ικανό να επαναφέρει τα κύτταρα ξανά στην φυσιολογική τους κατάσταση. Και ιδανικά αυτό είναι που χρειαζόμαστε».