Τα παιδιά γυναικών που έπασχαν από διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CMAJ.

Η μελέτη, που περιελάμβανε 73. 180 μητέρες, συνέκρινε δεδομένα από τυχαία επιλεγμένες γεννήσεις από μητέρες με διαβήτη κύησης αλλά και γεννήσεις από μητέρες χωρίς διαβήτη κύησης. Ο μέσος αριθμός των περιστατικών με διαβήτη ανά 10. 000 άτομα ήταν 4,5 παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κύησης και 2,4 παιδιά που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες. Επίσης, ένα παιδί ή νέος του οποίου η μητέρα είχε διαβήτη κύησης ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξει διαβήτη πριν από την ηλικία των 22 ετών. Η συσχέτιση εντοπίστηκε σε παιδιά από τη γέννηση έως τα 22 έτη, από τη γέννηση έως τα 12 έτη και από τα 12 έως τα 22 έτη.

«Αν και ο διαβήτης τύπου 1 και 2 στους γονείς είναι καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη στους απογόνους, στην έρευνά μας δείχνουμε ότι ο διαβήτης κύησης μπορεί να αποτελέσει επίσης δείκτη κινδύνου για τον διαβήτη στα παιδιά πριν από την ηλικία των 22 ετών», λέει ο Δρ. Kaberi Dasgupta, κλινικός επιστήμονας από το Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων (CORE) στο Ινστιτούτο Ερευνών του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill.

Η έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη είναι σημαντική σε παιδιά και νέους, καθώς πολλά περιστατικά – περίπου το ένα τέταρτο – διαγιγνώσκονται όταν αναζητούν ιατρική περίθαλψη για διαβητική κετοξέωση, μια – δυνητικά απειλητική για τη ζωή – επιπλοκή του διαβήτη.

«Αυτή η σχέση του διαβήτη σε παιδιά και νέους και της μητέρας με διαβήτη κύησης μπορεί πλέον να παροτρύνει τους κλινικούς γιατρούς, τους γονείς, τα παιδιά και τους νέους να εξετάσουν το ενδεχόμενο του διαβήτη, στην περίπτωση που ένα παιδί μιας γυναίκας που παρουσίασε διαβήτη κύησης εκδηλώσει συμπτώματα όπως συχνή ούρηση, μη φυσιολογική δίψα, απώλεια βάρους ή  κόπωση», λέει ο Δρ. Dasgupta.