Οι ασθενείς που χειρουργούνται από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς έχουν καλύτερης ποιότητας επιβίωση μακροπρόθεσμα μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση από έναν ιδιαίτερα καταρτισμένο χειρουργό είχαν 70% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε πέντε χρόνια συγκριτικά με εκείνους που χειρουργήθηκαν από έναν λιγότερο έμπειρο χειρουργό.

Παρόλο που η σημασία των χειρουργικών δεξιοτήτων έχει τονιστεί κατ’επανάληψη, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι η ικανότητα ενός χειρουργού είναι σημαντική για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου.

«Μπορεί να φαίνεται κοινότοπο, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του φαινομένου», σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής χειρουργικής στην ιατρική σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, Δρ. Karl Bilimoria.

Σε προηγούμενη μελέτη που διεξήγαγε η ίδια επιστημονική ομάδα, παρατηρήθηκαν 25% λιγότερες επιπλοκές βραχυπρόθεσμα -όπως διαρροή του εντέρου ή αιμορραγία- στις περιπτώσεις που τη διαδικασία πραγματοποιούσε ένας χειρουργός με υψηλή εξειδίκευση.

Ένας πιθανός λόγος για τη διαφορά αυτή είναι ότι ένας καταρτισμένος χειρουργός είναι πιο πιθανό να αφαιρέσει λεμφαδένες όπου μπορεί να έχει γίνει μετάσταση. «Ένας λιγότερο εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να μην αφαιρέσει τόσους λεμφαδένες, με αποτέλεσμα να αφήνει καρκινικά υπολείμματα μέσα στο σώμα. Αν δεν γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, οι ασθενείς που θα ωφελούνταν από τη χημειοθεραπεία μετά την επέμβαση δεν θα μπορέσουν να τη λάβουν», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και χειρουργός, Δρ. Brian Brajcich.

Πώς, λοιπόν, εντοπίζεται ένας άρτια καταρτισμένος χειρουργός; Ενδεικτικός των δεξιοτήτων του χειρουργού είναι ο αριθμός των παρόμοιων διαδικασιών που έχει πραγματοποιήσει.

«Η μεγάλη εμπειρία στην εν λόγω διαδικασία είναι ένας καλό δείκτης ικανότητας. Οι γενικοί χειρουργοί, οι ογκολογικοί χειρουργοί και οι χειρουργοί ορθοκολικού καρκίνου είναι εκείνοι που πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, γι’αυτό και θεωρούνται εξαιρετικοί ογκολογικοί χειρουργοί σε καθέναν από αυτούς τους τομείς», επισημαίνει ο Δρ. Bilimoria.

Στη μελέτη αυτή, η τεχνική ικανότητα ενός χειρουργού βαθμολογήθηκε βάσει επανεξέτασης του βίντεο της χειρουργικής επέμβασης στο έντερο από άλλους χειρουργούς, συναδέλφους και εξειδικευμένους ιατρούς και τη μετέπειτα σύγκριση των αποτελεσμάτων των ασθενών που χειρουργήθηκαν από ειδικούς με υψηλές και χαμηλότερες ικανότητες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν καταληκτικά πως η βελτίωση των αποτελεσμάτων μετά το χειρουργείο, ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου, θα πρέπει να περιλαμβάνει προσπάθειες που στοχεύουν τις δεξιότητες των χειρουργών, ενώ οι αναλυτικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση των τεχνικών ικανοτήτων των χειρουργών θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμβουλευτική για το χειρουργείο και τη δυνατότητα επανεξέτασης του βίντεο της διαδικασίας και σχετικής συζήτησης με συναδέλφους και ειδικούς του κλάδου.

Σημειώνεται, πάντως, πως χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί εάν οι προσπάθειες βελτίωσης των χειρουργικών ικανοτήτων οδηγούν σε βελτιωμένες δεξιότητες και αποτελέσματα των ασθενών. Επιπλέον, πρέπει να εξελιχθούν και να μελετηθούν οι πραγματικές μέθοδοι βελτίωσης των χειρουργικών δεξιοτήτων για να προσδιοριστεί εάν είναι αποδοτικές στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Διαβάστε επίσης

Γυαλιά 3D το νέο όπλο στα χέρια των χειρουργών

Αμοιβή χειρουργού: Τι καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει έως και 52% τον κίνδυνο