Παρά την αντίληψη που θέλει τις γυναίκες να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ καθώς μεγαλώνουν, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών συνεχίζει να βαθμολογεί το σεξ υψηλά και κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Η μελέτη εντόπισε επίσης τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποιες γυναίκες συνεχίζουν να θεωρούν σημαντικό το σεξ, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής για το 2020.

Διάφορες μελέτες έχουν προηγουμένως δείξει ότι η σημασία του σεξ σχετίζεται εκτενώς με τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών μέσης ηλικίας. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές που σχετίζονται με το σεξ στις γυναίκες με την πάροδο του χρόνου, δίνοντας βάση στη θεωρία ότι οι γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ καθώς μεγαλώνουν.

Η νέα αυτή μελέτη περιελάμβανε περισσότερες από 3.200 γυναίκες, με τους ερευνητές να προσπαθούν να αξιολογήσουν το κατά πόσο διάφοροι παράγοντες επηρέαζαν το ενδιαφέρον τους για το σεξ κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Στους παράγοντες περιλαμβάνονταν η καταγωγή, η κατάσταση εμμηνόπαυσης, οι ορμόνες, τα συμπτώματα κατάθλιψης, το στρες, η χρήση αντικαταθλιπτικών, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η σεξουαλική ικανοποίηση, ο πόνος στο πυελικό έδαφος, η ξηρότητα του κόλπου και οι εξάψεις.

Βάσει της ανάλυσης, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις που αφορούν στη σημασία του σεξ κατά τη γήρανση. Σχεδόν για τις μισές από τις γυναίκες (45%), το σεξ ήταν σημαντικό στην αρχή της μεσήλικης ζωής και γινόταν λιγότερο σημαντικό με την πάροδο του χρόνου. Για σχεδόν το 1/4 των γυναικών (27%) το σεξ παρέμενε υψηλής σημασίας κατά τη διάρκεια της μεσήλικης ζωής και για το υπόλοιπο 1/4 (28%) το σεξ έχανε μεγάλο μέρος της σημασίας του αυτή την περίοδο.

Άλλες μεταβλητές περιελάμβαναν γυναίκες με συμπτώματα κατάθλιψης, οι οποίες ήταν πιο πιθανό να δίνουν λίγη σημασία στο σεξ ή να βιώνουν πτώση στο ενδιαφέρον τους για αυτό, ενώ η καλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση σχετιζόταν με διατήρηση των υψηλών επιπέδων σημασίας στο σεξ με την πάροδο του χρόνου, όπως και η μεγαλύτερη μόρφωση.

«Αντίθετα με την προηγούμενη βιβλιογραφία που ανέφερε ότι η σημασία του σεξ μειώνεται καθώς οι γυναίκες περνούν στη μέση ηλικία, εμείς βρήκαμε ότι, για το 25%των γυναικών το σεξ παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό και σε αυτή τη φάση της ζωής τους», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, Δρ. Holly Thomas.

«Μελέτες σαν αυτή προσφέρουν αξιόλογα στοιχεία στους παρόχους υγείας, οι οποίο μπορεί σε άλλη περίπτωση να θεωρούσαν την χαμένη σεξουαλική επιθυμία ως φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης. Συχνά υπάρχουν άλλοι λόγοι που να εξηγούν το μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον μίας γυναίκας και οι οποίοι επιδέχονται θεραπείας, όπως η ξηρότητα του κόλπου ή η κατάθλιψη,», καταλήγει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Οργασμός: Τρεις λόγοι που οι γυναίκες προσποιούνται

Τρία πράγματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να κάνει μετά το σεξ

Εμμηνόπαυση: Να γιατί κάποιες γυναίκες έχουν πιο ενοχλητικά συμπτώματα