Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Pavol Jozef Šafárik στο Κόσιτσε της Σλοβακίας εντόπισαν ομάδα φθοριζόντων μορίων που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα στα ούρα και τα οποία συσχετίζονται με την εξέλιξη του μελανώματος, γεγονός που γεννά νέας δυνατότητες για την παρακολούθηση της πιο επιθετικής και απειλητικής μορφής καρκίνου του δέρματος.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο Open Chemistry του επιστημονικού εκδοτικού οίκου De Gruyter.

Επί του παρόντος απαιτείται βιοψία για τη διάγνωση του μελανώματος και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στο θεραπευτικό σχήμα.

Εντούτοις, μέσω της νέας αυτής τεχνικής, οι γιατροί θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους ασθενείς με κακοήθες μελάνωμα να δώσουν δείγμα ούρων και στη συνέχεια τα φθορίζοντα μόρια στο δείγμα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την εξέλιξη γρήγορα, οικονομικά και κυρίως μη επεμβατικά.

Η Δρ. Ivana Špaková και οι συνάδελφοί της επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα φθορίζοντα μόρια που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια μεταβολικών διεργασιών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την εξέλιξή τους, και τα οποία καταλήγουν στα ούρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από ασθενείς με κακοήθη μελάνωμα και υγιή πληθυσμό χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία φθορισμού, μία απλή και οικονομική μέθοδο ανίχνευσης, ώστε να διακριβώσουν εάν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα των δεικτών φθορισμού. Πραγματοποίησαν επίσης γενετική ανάλυση για τους ίδιους ασθενείς για να εξετάσουν γονίδια που εμπλέκονται στην εξέλιξη του μελανώματος.

Τα δείγματα ούρων που ελήφθησαν από τους ασθενείς με κακοήθες μελάνωμα περιείχαν διαφορετικά επίπεδα των συνδεόμενων με το μεταβολισμό δεικτών φθορισμού συγκριτικά με αυτά των υγιών ατόμων.

Τα επίπεδα των φθοριζόντων μορίων στα ούρα συμβάδιζαν με το στάδιο του μελανώματος και την έκφραση γονιδίων που συνδέονται με την εξέλιξη του μελανώματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μόρια έχουν σημαντική δυνατότητα ως βιοδείκτες.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιτυχώς τα ούρα, ένα απλό και μη επεμβατικά συλλεχθέν βιολογικό υλικό, για να προσδιορίσουμε την εξέλιξη και την ανταπόκριση στη θεραπεία του κακοήθους μελανώματος» επισημαίνει η Δρ. Špaková.

 

Διαβάστε ακόμη

Καρκίνος του δέρματος: Η βιταμίνη που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο

Καρκίνος Δέρματος: Έξυπνη τεχνολογία κάνει διάγνωση χωρίς βιοψία

Καρκίνος Δέρματος: Αυτοί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο