Η μάσκα αποτελεί το πλέον σημαντικό μέτρο για να προφυλαχθούμε από τον νέο κορωνοϊό. Τι συμβαίνει όμως όταν η προστασία μας γίνεται εμπόδιο στην επικοινωνία;

Η κάλυψη του στόματος με τη μάσκα αποτελεί φραγμό στην επικοινωνία μέσω χειλεανάγνωσης, μιας μεθόδου που εφαρμόζουν οι ασθενείς με κώφωση για την κατανόηση του συνομιλητή τους.

Τη λύση στο ασύμβατο ατομικής προστασίας με μάσκα και επικοινωνίας βρήκε η Αμερικανίδα Ingrid Helton, σχεδιάστρια κοστουμιών στην Όπερα του San Diego, η οποία σχεδίασε και έραψε ειδικές μάσκες με «παράθυρο» ώστε το στόμα να παραμένει ορατό.

Η ιστορία του κωφού φίλου της, ο οποίος συνήθιζε να δίνει χαρτιά στους συνομιλητές για να γράψουν αυτά που ήθελαν να του πουν ως τη μέρα που ένας νεαρός αρνήθηκε, φοβούμενος πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού μέσω της αφής, ήταν αρκετή για την παρακινήσει.

 

 

Στην Αμερική των 48 εκατομμυρίων κωφών ή ανθρώπων με προβλήματα ακοής, η νέα μάσκα αποτέλεσε πραγματική ανακούφιση. Και δεν ήταν μόνο αυτό: τα μαθήματα ξένων γλωσσών έγιναν ευκολότερα για τους μαθητές που έχουν ανάγκη  να διαβάζουν τα χείλη του καθηγητή για τη σωστή εκφορά των λέξεων, ενώ στα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις, το χαμόγελο επέστρεψε, θα λέγαμε, στα πρόσωπα των υπαλλήλων.

Το παραπάνω επεσήμανε η Δρ. Anne McIntosh, γιατρός με προβλήματα ακοής η ίδια και ιδρύτρια του Safe n’ Clear της Βόρειας Καρολίνας, της εταιρείας που κυκλοφόρησε τη μάσκα The Communicator με «παράθυρο» που δεν θολώνει, την πρώτη εγκεκριμένη του είδους της από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η συγκεκριμένη μάσκα, προϋπάρχουσα του κορωνοϊού, σχεδιάστηκε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κλινικών και νοσοκομείων, τις ημέρες της πανδημίας ωστόσο αποδείχτηκε αναγκαία για μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός – Ασπίδες προσώπου: Πιο αποτελεσματικές από τις μάσκες για προστασία;

Μάσκα: Πώς να αντιμετωπίσετε τους ερεθισμούς του δέρματος από τη χρήση της