Ακόμη και αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι απορροφημένη από τις προσπάθειες εμπέδωσης του νέου τρόπου ζωής από τις 4 Μαΐου, στο μεσοδιάστημα να αποφύγει κάθε σύμπτωμα χαλάρωσης του πληθυσμού επιθυμεί το κυβερνητικό επιτελείο, αφού κάθε «ατασθαλία» στο παρόν, φρενάρει το άμεσο μέλλον. Η στενή συσχέτιση της παρούσας κατάστασης με τους βαθμούς ελευθερίας των κινήσεων το επόμενο δίμηνο αποτελεί τη ρίζα των χθεσινών προειδοποιήσεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας,  ενόψει και της Πρωτομαγιάς.

Ήδη, η αισθητά αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να απειλήσουν ακόμη και την ολιστική προετοιμασία των λοιμωξιολόγων, αλλά και της κυβέρνησης για την μετάβαση στο επόμενο στάδιο. «Η κυκλοφορία του ιού μειώθηκε, αλλά και πάλι κατηγορηματικά θέλω να τονίσω και να προειδοποιήσω, ότι ο ιός παραμένει εδώ και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε δεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία ακόμα» εξήγησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ υπενθύμισε ότι «μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης. Άρα, μέχρι τότε απαιτείται έντυπο και sms για κάθε αναγκαία μετακίνηση», εξανεμίζοντας κάθε δεύτερη σκέψη ανυπακοής.

Πρωτομαγιά δοκιμασίας

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η 1η του Μάη απέχει ελάχιστα εικοσιτετράωρα από την εκκίνηση της «Γέφυρας Ασφάλειας», ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν δίστασε χθες να υπομνήσει ότι «οι συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας», τείνοντας χείρα φιλίας ως προς την τήρηση των μέτρων προς κόμματα και συνδικάτα. Απευθυνόμενος δημόσια στους συμμετέχοντες διαχρονικά στους εορτασμούς, «προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ότι θα σεβαστούν τη συλλογική προσπάθεια και τον αγώνα γιατρών» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, δεδομένων και των ενστάσεων που διατύπωσε ως προς το μέτρο το ΚΚΕ.

Ασφυκτικοί έλεγχοι

Οδεύοντας προς την τελική ευθεία, να «καθαρίσει» το πεδίο από πιθανές εστίες αναζωπύρωσης επιχειρεί η κυβέρνηση, με τον κ. Χαρδαλιά να τονίζει επίσης χθες ότι «δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό, ούτε στο χωριό», ξεκαθαρίζοντας ότι «μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα». Η προειδοποίηση για… βροχή προστίμων δεν φαίνεται να συνιστά κενό γράμμα, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την νέα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας έχει αρχίσει και η τήρηση των κανόνων αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας της, λόγω του αριθμού των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επιστρέφουν από Δευτέρα στα καθήκοντά τους.

Η αγωνία, άλλωστε, για τις πρώτες ημέρες της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτυπώθηκε και στην αποστροφή του κ. Χαρδαλιά ότι στο επόμενο βήμα «κάποιες περιοχές ίσως να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα αν παρατηρηθούν τοπικές εξάρσεις. Πιθανόν να χρειαστεί, αναλόγως των δεδομένων, μέτρα που αίρουμε τώρα, να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια», απευθύνοντας σαφείς προειδοποιήσεις για τη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο οργάνωσης της ζωής.

Μάσκα ή πρόστιμο

Απαραίτητο συστατικό της νέας φάσης από τις 4 Μαϊου αποτελεί η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος «στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόσο από τους εργαζομένους, όσο και από το επιβατικό κοινό» επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι εξίσου υποχρεωτική είναι η μάσκα «για για το προσωπικό και τους πελάτες, τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό:

·       στα σούπερ μάρκετ,
·       στα καταστήματα τροφίμων,
·       στα ταξί,
·       στα κομμωτήρια,
·       στα κέντρα αισθητικής,
·       στα νοσοκομεία,
·       στα ιατρεία, καθώς και
·       στα διαγνωστικά εργαστήρια.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ζητώντας «υπευθυνότητα και μέριμνα για το κοινό καλό» μέχρι την Κυριακή, με την Δευτέρα να ξημερώνει όχι μόνο μια νέα ημέρα, αλλά και μια νέα περίοδος στην μάχη με τον κορωνοϊό.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη μάσκα – Τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο τη νόσο

Κεραμέως: Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Οι… «κανόνες» για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Φοράω μάσκα – Κρατάω αποστάσεις»