Κατακραυγή προκάλεσαν στην Ινδία οι υγειονομικοί υπάλληλοι που ψέκασαν ομάδα μεταναστών εργατών με απολυμαντικό, εν μέσω των φόβων ότι μια ενδεχόμενη μετακίνηση ανθρώπων, σε μεγάλη κλίμακα, από τις πόλεις στην ύπαιθρο θα συμβάλει στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας διακρίνονται οι μετανάστες που κάθονται σε δρόμο στη Μπαρέιλι, μια περιοχή του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία. Υγειονομικοί υπάλληλοι με προστατευτικές στολές στρέφουν τις μάνικες πάνω τους και τους λούζουν με απολυμαντικό.

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν οργή στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Νίτις Κουμάρ, ο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος της περιοχής, είπε ότι οι υπάλληλοι είχαν διαταχθεί να απολυμάνουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι τοπικές αρχές, αλλά στον «ζήλο» τους έστρεψαν τις μάνικες  προς τους τους μετανάστες. Πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έθεσε τη χώρα σε καραντίνα στις 25 Μαρτίου. Χιλιάδες εργάτες έφυγαν τότε από τις πόλεις και κατευθύνθηκαν στα χωριά τους αφού δεν μπορούσαν πλέον να βρουν δουλειά και τα δημόσια μέσα μεταφοράς εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, υπάρχουν πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 29 άνθρωποι έχουν πεθάνει.