Η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη αλλά και ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός για 14 ημέρες όσων μπαίνουν στην Ελλάδα αποφασίστηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής κυβερνητική επρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως εξήγησε η απόφαση αφορά επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται:

– Φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την τροφοδοσία της αγοράς, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες ενώ και το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζεται κανονικα.

Όσον αφορά την καραντίνα για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι «η καραντίνα αφορα όλους όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Η κυρία Πελώνη ρωτήθηκε και για το αν θα υπάρξει απόφαση περί απαγόρευσης των μετακινήσεων και απάντησε ότι «πρόκειται περί παραπληροφόρησης τα περί απαγόρευσης κυκλοφορίας. Είναι στο μέτρο της ατομικής ευθύνης να μένει κάποιος στο σπίτι, συνειδητός αυτοπεριορισμός».

Παράλληλα αποφασίστηκε:

– η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου

– η αναστολή για δύο εβδομάδες από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ

Παράλληλα η κυρία Πελώνη ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ζήτησε να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτηων μυστηρίων με τον απαραίτητο κόσμο. «Καλούμε και τους επικεφαλής των άλλων δογμάτων να ακολουθήσουν τις συστάσεις αυτές και για τους χώρους λατρείας των άλλων δογμάτων» πρόσθεσε η κυρία Πελώνη.

Τους δημοσιογράφους ενημέρωσε η κυρία Πελώνη καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας βρίσκετα σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό η σύζυγός του με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο να προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε τεστ για τον κορωνοϊό και ήταν αρνητικός.