Εμβολιασμός για τη γρίπη στα φαρμακεία όπως γίνεται για τον κορωνοϊό, δηλαδή χωρίς ιατρική συνταγή, δωρεάν για τον πολίτη και με ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, προβλέπεται στο Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανακουφιστική φροντίδα που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Πρόκειται για μία απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έχει προκριθεί για την εφετινή αντιγριπική περίοδο προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών στον εμβολιασμό και να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας έναντι της απειλητικής γρίπης.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 59, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων κατά της γρίπης, κατά την περίοδο 2022-2023, το εμβόλιο κατά της γρίπης αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται από ιατρούς του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και από φαρμακοποιούς. Οι διενεργούντες τον εμβολιασμό καταχωρίζουν, με ευθύνη τους, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών τη διενέργεια του εμβολιασμού και τα στοιχεία των εμβολιασμένων.