Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Omicron (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) και τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 806.110 εμβολιασμοί, 2ης αναμνηστικής δόσης και 3ης αναμνηστικής δόσης. Συγκεκριμένα, σε πολίτες άνω των 60 ετών, για τους οποίους υπάρχει και ισχυρή σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχουν πραγματοποιηθεί 690.124 εμβολιασμοί, δηλαδή το 22,5% αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer BA1, έχουν πραγματοποιηθεί 58.860 εμβολιασμοί αναμνηστικών δόσεων, Pfizer BA4/5, έχουν πραγματοποιηθεί 193.223 εμβολιασμοί αναμνηστικών δόσεων, ενώ υπάρχουν 69.784 μελλοντικά ραντεβού.

Οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, είναι οι εξής:

Πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου, απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (δύο δόσεις των mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου, ή μια δόση του Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς).

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου, ή τη νόσηση από κορωνοϊό σε:

  • όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • επαγγελματίες υγείας
  • διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Ειδικότερα:

  • Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου).
  • Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων, μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά τη νόσηση).

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Λύματα: «Έκρηξη» 101% στο ιικό φορτίο της Ξάνθης, αύξηση 27% στην Αττική

Κορωνοϊός: 52.966 κρούσματα και 138 θάνατοι την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ