Τα παιδιά που πέθαναν λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στην Ινδονησία είναι 133, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, που αποδίδει τους θανάτους σε τοξικές ουσίες που περιέχονταν σε σιρόπια.

Οι ινδονησιακές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα και απαγόρευσαν την Τετάρτη την πώληση και τη συνταγογράφηση σιροπιών, με αφορμή την αύξηση του αριθμού των παιδιών που εμφάνισαν νεφρική ανεπάρκεια.

«Έχουμε καταγράψει 241 περιπτώσεις σε 22 επαρχίες» και από αυτά τα παιδιά, τα 133 πέθαναν, ανέφερε ο υπουργός Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ίχνη τοξικών χημικών ουσιών βρέθηκαν στα παιδιά που νοσηλεύονται με οξεία νεφρική ανεπάρκεια. «Επτά από τα 11 παιδιά είχαν τις εξής βλαβερές ουσίες: αιθυλενογλυκόλη, διαιθυλενογλυκόλη και μεθυλοβουτυλαιθρέα της αιθυλενογλυκόλης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι εντοπίστηκαν «απαράδεκτα ποσοστά» διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης σε τέσσερα σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάζονται στην Ινδία και πιστεύεται ότι ευθύνονται για τον θάνατο 70 παιδιών στην Γκάμπια. Οι ινδονησιακές αρχές βρήκαν ίχνη παρόμοιων ουσιών σε 102 σιρόπια που πήραν από τα σπίτια των άρρωστων παιδιών.

Η κατάσταση ορισμένων παιδιών βελτιώθηκε αφού τους χορηγήθηκε ένα αντίδοτο που εισήχθη από τη Σιγκαπούρη. Τα περισσότερα παιδιά είναι ηλικίας από μερικών μηνών μέχρι πέντε ετών.