Δεν είναι λίγοι οι ανά τον κόσμο επιδημιολόγοι που ανησυχούν για την υπερμετάδοση της Όμικρον και την προοπτική εμφάνισης μίας νέας παραλλαγής. Η υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κάθριν Σμόλγουντ εξέφρασε τον προβληματισμό αυτό. «Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να παραχθεί μια νέα παραλλαγή», δήλωσε. «Σήμερα η Όμικρον είναι θανατηφόρα, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Ίσως λίγο λιγότερο από τη Δέλτα, αλλά ποιος μπορεί να πει τί μπορεί να προκαλέσει η επόμενη παραλλαγή;», αναρωτήθηκε. Την ίδια στιγμή, το Economist σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που γνωρίζουμε. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για 18,8 εκατομμύρια, σχεδόν τετραπλάσιο από τον επίσημο.

Η Γηραιά Ήπειρος συνεχίζει να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Εχει καταγράψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Καταγράφηκαν πέντε εκατομμύρια, μόνο την τελευταία εβδομάδα του 2021. Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να βάζει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Η Ιταλία έχει λυγίσει κάτω από την πίεση.Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 170.844 περιστατικά κορωνοϊού και 259 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Οι αρχές της χώρες ισχυρίζονται ότι η εκτόξευση αυτή είναι συνέπεια των εορταστικών συναθροίσεων σε σπίτια και μαγαζιά. Τα σχολεία πάντως αποφασίστηκε να λειτουργήσουν κανονικά στις 7 του μηνός ή στις 10 του μηνός. Η αναμνηστική τρίτη δόση έχει μέχρι στιγμής χορηγηθεί σε 20.410.468 πολίτες. Νούμερο που αντιστοιχεί στο 65% όσων καλούνται να κάνουν την τρίτη δόση. Χαμηλή είναι και η ανταπόκριση στον παιδικό εμβολιασμό. Προς το παρόν, τέλος, μόνον το 10% των παιδιών ηλικίας 5 με 10 ετών έχει εμβολιαστεί.

Δυστοπική είναι η κατάσταση και στη Γαλλία. 300 χιλιάδες νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο. Τα νοσοκομεία λυγίζουν από τις δύο χιλιάδες εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν σε μία ημέρα μονάχα. Το «ποσοστό θετικότητας» έχει ξεπέρασει το 15%. Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει και η παραλλαγή που εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία και προέρχεται πιθανότατα από το Καμερούν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν μολυνθεί από αυτή 12 άτομα. Η νέα αυτή παραλλαγή ονομάζεται B.1.640.2 και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περιέχει 46 στελέχη, τα οποία είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα που φέρει η λιγότερο επιθετική σε σχέση με τη Δέλτα, Όμικρον. Μεταξύ αυτών που γνωρίζουν οι επιδημιολόγοι είναι ότι εκδηλώνει πιο γρήγορα συμπτώματα και εντοπίζεται πιο εύκολα. «Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό. Για την ώρα πρέπει να εξετάσουμε σε ποια κλίμακα επικινδυνότητας θα ενταχθεί η εν λόγω παραλλαγή», σχολίασε ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding.

Επιβαρυμένη εμφανίζεται και η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο με 219 χιλίαδες κρούσματα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων του «Σχεδίου Β». Αυτό περιλαμβάνει υποχρεωτική τηλεργασία, χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και την επίδειξη του πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε ορισμένους χώρους. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία, αλλά οι μαθητές θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεσ, ενώ επιστρέφει η μάσκα μέσα στην τάξη. Νοσηλεύονται περισσότεροι από 14.000 ασθενείς. Το αισιόδοξο νέο είναι ότι οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία εμφανίζουν σε γενικές γραμμές λιγότερο βαριά συμπτώματα σε σχέση με μήνες νωρίτερα.

Η Ισπανία ανακοίνωσε τον σοκαριστικό αριθμό των 372.766 νέων κρουσμάτων. Η Σουηδία είχε 11.507 νέα κρούσματα. Δύσκολη και η κατάσταση στη Ρουμανία, η οποία είναι μία από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού. Μόνο το 40% του πληθυσμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης καταγράφηκε νέο ρεκόρ με ένα εκατομμύριο μολύνσεις σε ένα 24ωρο. Ο Άντονι Φάουτσι περιέγραψε την πορεία του ιού με μία κατακόρυφη καμπύλη. Στην Αυστραλία τα κρούσματα ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Στην Ινδία ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Νέο Δελχί σε μία προσπάθεια να ανασχεθεί η πανδημία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριουάλ ανακοίνωσε ότι μολύνθηκε από κορωνοϊο, μία ημέρα αφού μίλησε σε προεκλογική εκστρατεία χωρίς να φορά μάσκα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλάνο έκτακτης ανάγκης για τα κενά λόγω Όμικρον – Συναγερμός για το επόμενο 15ήμερο

Πάνω από 260.000 κρούσματα σε μια εβδομάδα στην χώρα μας – Σε απλές κλίνες η πίεση στο ΕΣΥ

Πρόστιμα για τα PCR, αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης – Δείτε τις ΚΥΑ