Ένα πρόβλημα τόσο νέο, όσο και παλιό, προέκυψε και πάλι με το θέμα των μέτρων, που ισχύουν για την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες. Σε μία, μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαμήνυσε χθες ότι δεν είναι εφικτός από τους ανθρώπους που εργάζονται ή έχουν την ευθύνη των ναών, ο έλεγχος των πιστοποιητικών (εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test) που οφείλουν να έχουν οι πιστοί για να εισέλθουν στις εκκλησίες.

Το μέτρο με τα πιστοποιητικά επιβλήθηκε με την τελευταία δέσμη περιορισμών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ενώ πριν περίπου ένα μήνα, οι εκκλησίες είχαν εξαιρεθεί, με αποτέλεσμα τότε να υπάρξει έντονη κριτική για τη διάκριση αυτή, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να καταθέτει ως και τροπολογία, ώστε να υπάρχει έστω αυτός ο έλεγχος.

Με την έκρηξη της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, οι ειδικοί και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ενέταξαν και την εκκλησία στις περιοριστικές ρυθμίσεις, «πατώντας» και σε δηλώσεις φωτισμένων ιεραρχών, που κόντρα στο γενικό κλίμα εντός της Εκκλησίας, είχαν ζητήσει την επέκταση των ελέγχων και στους ναούς.

Ακόμα και η ίδια η Ιερά Σύνοδος μάλιστα είχε εκδώσει στις αρχές Νοεμβρίου εγκύκλιο, καλώντας τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να πραγματοποιούν rapid test προτού μεταβούν σε κάποιον λατρευτικό χώρο, ενώ είχε απευθύνει παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό. Είχε επιβεβαιώσει τότε ότι και οι ιερείς είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή μοριακά).

Και ενώ είχε δοθεί η εντύπωση ότι στον εκκλησιαστικό χώρο, όπου εντοπίζεται μεγάλος μέρος του πανδημικού προβλήματος, καθώς εκδηλώνεται έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, θα υπήρχε αυτή τη φορά μία πιο οργανωμένη, συνειδητή και υπεύθυνη προσπάθεια για την ανάσχεση του κορωνοϊού, προέκυψε η χθεσινή απόφαση, που ξάφνιασε πολλούς, μεταξύ αυτών και κυβερνητικούς παράγοντες.

«Η Εκκλησία σέβεται την απόφαση της Εκκλησίας για τα νέα μέτρα, εξάλλου και η ίδια από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός σε αυτά, αλλά θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΔΙΣ.

Ο εκπρόσωπός τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, δεν άφησε κανένα περιθώριο, ξεκαθαρίζοντας σε δηλώσεις του ότι «το τελευταίο πακέτο μέτρων είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από τους ανθρώπους που βρίσκονται στους ναούς. Δεν έχουμε τους μηχανισμούς για να αστυνομεύσουμε τους ναούς. Δεν μπορούμε να πούμε στον έναν θα μπει και στον άλλον δεν θα μπει στον Οίκο του Θεού».

Η αντεπίθεση των «αρνητών»

Η απόφαση δεν προέκυψε τυχαία όμως. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις επί της αρχής, αλλά και η διαπίστωση ότι πρακτικά είναι δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμόσουν οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές των ναών το συγκεκριμένο μέτρο. Η πρακτική αδυναμία έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί εκ των ανθρώπων αυτών δεν πιστεύουν καν στην ανάγκη του μέτρου (και πολλά άλλα σχετικά την πανδημία, έτσι κι αλλιώς), αλλά και στην συνειδητοποίηση πως οι πιστοί που προσέρχονταν δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πολιτείας και η απαγόρευση της εισόδου τους στους ναούς οδηγούσε σε εντάσεις.

Ο φόβος να γίνουν οι εκκλησίες πεδία μάχης, με «πιστούς να χτυπάνε πιστούς», κατά παράφραση της συγκλονιστικής ατάκας του Θανάση Βέγγου στην ταινία «Ψυχή βαθιά», ήταν διάχυτος στις μητροπόλεις σχεδόν όλης της Ελλάδας. Μητροπολίτες, «αρνητές» της πανδημίας στην πραγματικότητα, οι οποίοι δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την ένταξη και των εκκλησιών στις περιοριστικές πολιτικές της Πολιτείας, διαμήνυσαν στην ηγεσία ότι πρόκειται για αδιέξοδο και μη εφαρμόσιμο μέτρο. Και απείλησαν εμμέσως ότι δεν πρόκειται να βάλουν τους υφισταμένους τους να συμμορφωθούν, με κάτι που δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Οι πιο νουνεχείς ιεράρχες, απλά αποδέχθηκαν μία κατάσταση, που είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί. Και οι πιο υπεύθυνοι και σοβαροί αναγκάστηκαν να τραβήξει ο καθένας το δικό του δρόμο, περισώνοντας ό,τι μπορεί να περισωθεί, εστιάζοντας την προσοχή τους στις περιοχές τους, προσπαθώντας να πείσουν με τον ορθό λόγο για την ανάγκη τήρησης κάθε δυνατού μέτρου, που παρέχει η επιστήμη.

Ο άγριος πόλεμος από ιστοσελίδες και «ιερούς» παράγοντες

Στο μεταξύ, ιστοσελίδες με εκκλησιαστικό/θρησκευτικό περιεχόμενο καταγράφουν το βαρύ κλίμα και τις αντιδράσεις που κυριαρχούν το χώρο.

«Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας η Εκκλησία αποτέλεσε τον εύκολο στόχο. Δέχτηκε επιθέσεις που προσέγγιζαν τα όρια της υπερβολής και βρέθηκε απολογούμενη «για πολλές από τις πληγές του Φαραώ»….

…Ασφαλώς και σε μια ευνομούμενη κοινωνία οι αποφάσεις της κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

Από το σημείο όμως αυτό μέχρι να καλούνται από σήμερα οι ιερείς να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα και να εκτελούν χρέη πορτιέρη, είτε οι ίδιοι είτε οι Επίτροποι και οι Νεωκόροι ελέγχοντας τους πιστούς για τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά στις εισόδους των Ιερών Ναών, η κατάσταση φαίνεται ότι έχει υπερβεί την κοινή λογική και τα εσκαμμένα.

Κατ’ επανάληψη η Εκκλησία συνέδραμε παντοιοτρόπως στους κυβερνητικούς χειρισμούς έλαβε όμως ως ανταπόδοση «αντί του μάννα χολή, αντί του ύδατος όξος»….

…Και τώρα καλείται να επιφορτιστεί το αιχμηρό πολιτικό κόστος, που άλλοι μεταφορτώνουν στις πλάτες της άδικα» έγραφε πρόσφατα υψηλόβαθμος εκκλησιαστικός παράγοντας, σε site που πρωτοστατεί κατά των μέτρων, που αφορούν στους ναούς.

Σε άλλη ιστοσελίδα κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι «δεν σεβάστηκε ούτε την πίστη των χριστιανών και απαίτησε τεστ στους ιερούς ναούς. Μη έχοντας ούτε στοιχειώδη επαφή με τη φύση μιας εκκλησίας, η οποία είναι «νοσοκομείο» ψυχών και σωμάτων που στέκεται εκεί για να τους δέχεται όλους ανεξαιρέτως».

«Κράτος και ειδικοί είναι οι δύο πυλώνες της ολοκληρωτικής τυραννίας» τιτλοφορούταν άρθρο σε ανάλογη ιστοσελίδα, δείγμα του κλίματος που επικρατεί και το οποίο οδήγησε την ΔΙΣ στη διπλωματική μεν, αλλά ολική στην ουσία αναδίπλωσή της. Κι αυτό παρά το εύρημα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό Open και σύμφωνα με το οποίο το 67% των πολιτών συμφωνεί με το μέτρο της προσκόμισης πιστοποιητικού για την είσοδο στις εκκλησίες.

 

Διαβάστε επίσης:

«Βλαβερές οι συνέπειες ενός καθολικού lockdown» λέει ο Τζανάκης και προβλέπει αύξηση των διασωληνωμένων

Το πόρισμα των «Αδιάφθορων» για την εγκληματική ομάδα με τα πλάστά πιστοποιητικά στον Παλαμά Καρδίτσας

Πού θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test σήμερα Τρίτη 23 Νοεμβρίου