Οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των παγετώνων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη, δεν αφορούν μόνο την άνοδο της στάθμης στους ωκεανούς και την εμφάνιση ολοένα και πιο έντονων και συχνών καιρικών φαινομένων. Μία από τις «παρενέργειες» από το λιώσιμο των πάγων, όπως αναφέρεται στο σύνολο των εκθέσεων που δημοσιεύει η επιστημονική κοινότητα, είναι η εμφάνιση νέων ιών και μικροβίων, ή η επανεμφάνιση αρχαίων μικροοργανισμών, για τους οποίους ο άνθρωπος δεν διαθέτει «άμυνες».

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, ο οποίος προκάλεσε την πανδημία τον τελευταίο 1,5 χρόνο, συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να εξελίχθηκε, προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, είναι πιθανό, όπως βέβαια και η «διαρροή» του από κάποιο εργαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έδωσε μία ακόμη προοπτική προέλευσης του πανδημικού κορωνοϊού. Συνδυάζοντας τα ακραία φαινόμενα καύσωνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε μέρη όπως η Σιβηρία και ο Καναδάς, ο καθηγητής είπε ότι δεν αποκλείεται ο νέος κορωνοϊός, να προήλθε από το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία.

«Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στην Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κορωνοϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο σενάριο αναφέρεται σε σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό, καθώς και σε σχετικά συνέδρια που έγιναν στη Γερμανία και τη Νέα Υόρκη.