Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδεια», που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται να προκαλέσει ακραία φαινόμενα τις επόμενες ώρες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει η πολιτεία σε όλα τα επίπεδα περιλαμβάνεται και ειδικός σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ έχει καταρτιστεί ήδη ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι από εχθές, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία για τη «Μήδεια», είχε τονιστεί ιδιαίτερα η ανάγκη οι δήμοι της χώρας να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό την υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία», ακόμα και εν μέσω ακραίων φαινομένων.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τον κρατικό μηχανισμό είναι να μην χαθεί καμία από τις δόσεις των εμβολίων και να μπορέσουν οι πολίτες να προσέλθουν κανονικά στα προγραμματισμένα ραντεβού τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη έχει γίνει ο εφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και δεδομένων των συνθηκών διατήρησης και φύλαξης των εμβολίων, αυτά πρέπει να γίνουν τις ημέρες που έχει κανονιστεί. Έτσι, έχει καταρτιστεί από την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους Δήμους ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα ούτως ώστε να είναι προσβάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα και να μπορούν να μεταφερθούν, ακόμα και μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» οι ηλικιωμένοι που έχουν ραντεβού.

Αν παρόλα αυτά κάποιοι δεν τα καταφέρουν, τότε υπάρχει λίστα αναπλήρωσης για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και τοπικές λίστες που έχουν καταρτιστεί από υγειονομικές περιφέρειες ούτως ώστε να διατεθούν τα εμβόλια σε κατοίκους των περιοχών που βρίσκεται το εμβολιαστικό κέντρο. Αυτό αφορά και κατηγορίες που δεν ανήκουν σε κατηγορίες που έχουν προτεραιότητα, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ το πνεύμα του σχεδιασμού είναι να μην χαθεί καμία δόση.

Όσοι έχουν ηλικιωμένους που πρέπει να εμβολιαστούν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον δήμο αν πιστεύουν ότι δεν είναι προσβάσιμο το εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά τους. Αν δεν είναι δυνατή η μεταφορά, θα υπάρξει μέριμνα ώστε το ραντεβού να αναπληρωθεί τις επόμενες μέρες. Επίσης, εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και την ερχόμενη Κυριακή ώστε να μην χαθεί καμία από τις δόσεις των εμβολίων. Ο σχεδιασμός ισχύει και για όσους θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Έρχεται η διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς – Τι συζητάει η επιτροπή των ειδικών

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις: Έφτασαν τα 530 τα κρούσματα στη χώρα – 94 νέα

Lockdown: «Ανοιχτό» το σενάριο παράτασης – Αχτίδα ελπίδας τα «mega» εμβολιαστικά κέντρα