*Γράφει η Γεωργία Σαδανά

Τη χαριστική βολή στο αυστηρό lockdown έδωσαν οι χθεσινές «παρασπονδίες» στο λατρευτικό τυπικό των Θεοφανίων, κλείνοντας με τον πλέον επεισοδιακό τρόπο το εορταστικό δωδεκαήμερο. Παρά την ανακωχή μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τελεστεί η θεία λειτουργία και ο μέγας αγιασμός των υδάτων εντός των ναών νωρίς χθες το πρωί, δεν ήταν λίγοι οι κληρικοί -ακόμη και μητροπολίτες- που αυτοσχεδίασαν ανά περίσταση, καταργώντας στην πράξη το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων απέναντι στην πανδημία, γεγονός που εκτόξευσε τα επίπεδα αμηχανίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και αυτό γιατί, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα, ιερείς και λαϊκοί αψήφησαν την «ήπια επιτήρηση» της ΕΛ.ΑΣ είτε ρίχνοντας το σταυρό στη θάλασσα, είτε σχηματίζοντας ουρές εντός και εκτός των ναών, με τις εικόνες κοσμοσυρροής να κάνουν το γύρο του κόσμου, μέσα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αίγιο, όπου με πρόστιμα στον τοπικό Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Ιερώνυμο, αλλά και σε δύο κολυμβητές (1.500 και 300 ευρώ αντίστοιχα) ολοκληρώθηκε η απόπειρα αγιασμού των υδάτων, ενώ παρών στην τελετή ήταν και ο πρώην Μητροπολίτης, Αμβρόσιος. Σκηνές… κινηματογραφικής καταδίωξης καταγράφηκαν και στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όταν πολίτες επιχείρησαν να ρίξουν το σταυρό στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού, για να ακολουθήσουν μία σύλληψη, εννέα προσαγωγές και τα απαραίτητα, χρηματικά πρόστιμα.

Ουρές, συνωστισμός και… μάνικες

Παράλληλα, ατελείωτες ουρές για την προμήθεια χθες του αγιασμού σχηματίστηκαν έξω από δεκάδες ναούς της χώρας, όπως στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, στον Άγιο Δημήτριο και στην Οσία Ξένη, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Καλαμαριά και αλλού. Με την …μάνικα ράντισε σπίτια και κατοίκους σε χωριό της Φθιώτιδας τοπικός ιερέας, ενώ με αγιασμό έρανε τα περιπολικά έτερος συνάδελφός του στον Άγιο Πολύκαρπο Θεσσαλονίκης, συνθέτοντας ένα σουρεάλ σκηνικό.

«Όλα ρολόι» για τον κλήρο

Ανοίγοντας επισήμως τη βεντάλια της… «ιεράς ανυπακοής», ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας εξήγησε χθες στο ρ/σ Alpha πως η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή με την ανοχή της κυβέρνησης, σχολιάζοντας επιπλέον ότι «σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας».

«Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε (σ.σ. οι ίδιοι έδειξαν ανυπακοή και η κυβέρνηση ανοχή). Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;», διερωτήθηκε (ρητορικά) ο Σεβασμιώτατος Αθηναγόρας, καταδικάζοντας μόνο το περιστατικό του Αιγίου. Το τελευταίο, μάλιστα, αναμένεται να απασχολήσει -αναφορικά με τη λήψη ή όχι- πειθαρχικών μέτρων την επικείμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 12 Ιανουαρίου, με την ηγεσία της Εκκλησίας να υπεραμύνεται, ωστόσο, της πανελλαδικής περιφρούρησης των μέτρων από την πλευρά των κληρικών. «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες» προέτρεψε τους δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμος απαντώντας αναφορικά με το αν η Εκκλησία τηρεί τα περιοριστικά μέτρα, ενώ σχολίασε με νόημα πως η Εκκλησία είναι «έτοιμη για όλα», παρά την νωπή αποκλιμάκωση της κρίσης κορυφής με το Μέγαρο Μαξίμου.

Κραυγή αγωνίας

Πέρα από τις πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες της «ιεράς ανυπακοής», εμφανώς ενοχλημένοι από την μαζικότητα του φαινομένου εμφανίστηκαν στην πλειοψηφία τους και οι επιστήμονες, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βαίνει τις τελευταίες ημέρες επί τα χείρω εξαιτίας της εορταστικής χαλάρωσης. «Πάρα πολύ ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εικόνες του εορτασμού των Θεοφανίων ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα» περιέγραψε ο ίδιος και δεν έκρυψε την αγωνία του για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο δεκαπενθήμερο. Ακριβώς την ίδια αγωνία εξέφρασε και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Μίνα Γκάγκα, ενώ «ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του σε αυτή την φάση» επισήμανε για τις σημερινές συμπεριφορές ο Καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, προϊδεάζοντας για την πιθανότητα νέου lockdown έως και δύο εβδομάδες. Περισσότερο παραστατικός, αναρτώντας ενδεικτικά στιγμιότυπα από το εσωτερικό της Μητρόπολης Πειραιά, ο Καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης σχολίασε πως «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…», καυτηριάζοντας και με ντοκουμέντα το συνωστισμό εντός των ναών.

Κυβερνητική σιωπή

«Η ΝΔ έχει απόλυτο σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και η Εκκλησία δεν πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει και να συμμετάσχει στα μέτρα για την πανδημία» τόνισε στον Θέμα 104,6 ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αποτυπώνοντας την κεντρική κυβερνητική επιδίωξη, παρότι αυτή καταστρατηγήθηκε εκ του αποτελέσματος τη χθεσινή ημέρα από τους χειρισμούς της ιεραρχίας. Επιλέγοντας, όμως, χαμηλούς τόνους το κυβερνητικό επιτελείο αρκέστηκε στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε δηκτικά «θέατρο του παραλόγου» το σκηνικό που στήθηκε χθες έξω από τις εκκλησίες και μπροστά στις παραλίες.

«Η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης, εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου. Προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων. Η ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα» δήλωσε νωρίς χθες το πρωί ο κ. Τσίπρας, για να καταλήξει πως «η κυβέρνηση όμως γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω; Τελικά εκτός από τραγικοί αποδεικνύονται συνάμα και κωμικοί».

«Θα περιμέναμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παράλληλα με την αναμενόμενη κριτική του, να ακούγαμε και την πρότασή του. Δεν την ακούσαμε πάλι. Προτείνει να μείνουν κλειστοί οι ναοί με τη χρήση βίας;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης προσθέτοντας πως «ας το πει ευθέως. Δεν το λέει όμως και προτιμά να ψαρεύει σε θολά νερά». «Σε μια κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία, όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να βάλουμε φρένο στην πανδημία αντί να αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις», κατέληξε.

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά έκανε τα στραβά μάτια και έβαλε το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή» ανταπάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και συνέχισε, λέγοντας πως «ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να γνωρίζει πως την ευθύνη των αποφάσεων την έχει η κυβέρνηση. Όταν άλλα αποφασίζει τη μια μέρα, άλλα επιτρέπει την επόμενη και τελικά άλλα υποκρίνεται πως γίνονται, απλά καταντά φαρσοκωμωδία».

Η σιωπηρή ανοχή από πλευράς της κυβέρνησης απέναντι στην παρεκκλίνουσα συμπεριφορά του κλήρου απέναντι στα μέτρα προστασίας από την πανδημία έγινε αντικείμενο κριτικής και από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ανέφερε σε σχόλιό του πως «Επί ΝΔ αποδεικνύεται ότι οι νόμοι και τα διατάγματα του κράτους, δεν ισχύουν για όλους. Παρά τους κινδύνους και τις προειδοποιήσεις των ειδικών για την δημόσια υγεία. Η Κυβέρνηση ανακάλεσε ουσιαστικά τις αποφάσεις της και ο συνωστισμός σε εκκλησίες ήταν γεγονός. Νέες συγγνώμες τύπου Γεωργιάδη θα ηχούν πλέον ως κοροϊδία. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ανήκουν αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη».