Σε εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού με δραματικές συνέπειες αναδεικνύονται οι οίκοι ευγηρίας. Ο ευαίσθητος πληθυσμός τους – άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και κατά κανόνα με υποκείμενα νοσήματα- δείχνει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή τίθενται σε κίνδυνο από την πλημμελή τήρηση αυτών των μέτρων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο σε τρεις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν καταγραφεί συνολικά 142 κρούσματα και έχουν καταλήξει 37 ηλικιωμένοι.  Το γηροκομείο που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα είναι αυτό της Αγίας Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη, όπου νόσησαν 75 φιλοξενούμενοι με μέση ηλικία τα 85 χρόνια και εξ αυτών πέθαναν οι 27 (ποσοστό 36%).

Σε δεύτερη μονάδα νόσησαν 42 φιλοξενούμενοι (με μέση ηλικία τα 84 έτη), εκ των οποίων κατέληξαν οι 5 (ποσοστό 12%), ενώ σε τρίτη μονάδα που επιβεβαιώθηκαν 25 κρούσματα με μέση ηλικία τα 86 χρόνια πέθαναν πέντε άνθρωποι (ποσοστό 20%).

pinakas0

Σημειώνεται ότι οι οίκοι ευγηρίας ήταν από τα πρώτες «ευαίσθητες» μονάδες στις οποίες ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των τροφίμων τους με βασικό την απαγόρευση του επισκεπτηρίου. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται από περιπτώσεις όπως αυτή του οίκου ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έως τώρα έχουν καταγραφεί, τα μέτρα τηρούνται πλημμελώς. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στη Μονάδα της Αγίας Κυριακής, οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός «μπήκε» στη Μονάδα από εργαζόμενο που νόσησε από το παιδί του, το οποίο είχε πάει σε πάρτι στη Χαλκιδική.

Συναγερμός έχει σημάνει από την αρχή κιόλας της πανδημίας για κρούσματα σε οίκους ευγηρίας, ενώ οι τελευταίοι κρίκοι που προστέθηκαν στην αλυσίδα συρροών σε τέτοιες δομές, είναι τα κρούσματα στο γηροκομείο της Μητρόπολης στην Καρδίτσα, αλλά και στα Ιωάννινα.

Αυτά τα δεδομένα κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους τους επιστήμονες, που θέτουν επί τάπητος τον σχεδιασμό και τη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες μονάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Kορωνοϊός – ΠΟΥ: Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους μπορεί να έχει μολυνθεί

Στους γιατρούς που ανακάλυψαν τον ιό της Ηπατίτιδας C το φετινό Νόμπελ Ιατρικής/ Φυσιολογίας