*Γράφει ο Φρίξος Δρακοντίδης

Το άνοιγμα του τουρισμού, τα μέτρα που δεν τηρήθηκαν με τους συνωστισμούς στα μπαρ και στα μπιτς μπαρ, η απόκρυψη των κρουσμάτων στις τοπικές κοινωνίες για να μην μπουν στη λίστα του ΕΟΔΥ, είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην ένταξη επτά νησιών στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανικής κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τους ταξιδιώτες σε 14ημερη καραντίνα αμέσως μετά την επιστροφή τους.

Τήνος, Μύκονος,Σαντορίνη, Σέριφος από τις Κυκλάδες, ΚρήτηΖάκυνθος από τα Ιόνια νησιά και Λέσβος εντάσσονται πλέον για τους Βρετανούς σε “ζώνη υψηλού κινδύνου” και οι Άγγλοι τουρίστες δίνουν ήδη από χθες αγώνα δρόμου για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Στα παραπάνω νησιά να προσθέσουμε την Πάρο και την Αντίπαρο, που μαζί με τη Μύκονο αποτέλεσαν βασικές εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού στις Κυκλάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι τοπικοί παράγοντες μέσα στην αγωνία τους να σώσουν ότι περισωζόταν από τη φετινή κακή χρονιά για τον τουρισμό, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη δημόσια υγεία σε βάρος της πλειονότητας των κατοίκων και δη εκείνων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Στην τελική, το μόνο που κατάφεραν ήταν να αναγκάσουν την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την απαγόρευση συνάθροισης πάνω από εννέα άτομα και την απαγόρευση όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Στους παραπάνω τουριστικούς προορισμούς, πράγματι η κατάσταση ήταν απογοητευτική όσον αφορά την τήρηση των μέτρων. Στα μπιτς μπαρ γινόταν «πατείς με πατώ σε», όπως άλλωστε σε αρκετά μπαρ και κλαμπ. Η έννοια της ατομικής ευθύνης πήγε «περίπατο» με τους νεότερους να μην καταλαβαίνουν ούτε από συστάσεις, ούτε από πρόστιμα, προκαλώντας συχνά πυκνά το φαινόμενο του συγχρωτισμού στα μαγαζιά, στα σοκάκια αλλά και στις βίλες, όπου μαζεύονταν για να διασκεδάσουν χωρίς περιορισμούς .

Σε κάποιους προορισμούς δε, για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου διότι απλούστατα οι τοπικές αρχές αδυνατούσαν να κάνουν το αυτονόητο. Να διαλύσουν τα πλήθη των Βρετανών τουριστών που συνωστίζονταν στα μπαρ και στους δρόμους χωρίς καν να φοράνε τις προστατευτικές μάσκες, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι και σήμερα στη περιοχή του Λαγανά. Τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ περιορίζονται σε περατζάδες ζητώντας από το κόσμο να μην συγχρωτίζεται, όμως ποιος τους ακούει.

Οι καταγγελίες περί απόκρυψης κρουσμάτων αν όχι σε όλα, σε μερικά απ’ αυτά τα νησιά «για να μην μπει ο τόπος τους στη λίστα του ΕΟΔΥ και επιβληθούν πρόσθετα μέτρα» έπεφταν «βροχή» μέσα στο κατακαλόκαιρο, όμως ουδείς έδωσε σημασία, «για να βγει η χρονιά».

Οπότε κάποια στιγμή ήταν λογικό να εμφανιστούν διψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων όχι σε ολόκληρα νησιά αλλά σε συγκεκριμένα μαγαζιά με αποτέλεσμα οι εν λόγω προορισμοί να μπουν στην «μαύρη λίστα» του ΕΟΔΥ.  Και όχι μόνο.

Η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης

Η Βρετανία αποφάσισε να θέσει τους ταξιδιώτες από τα επτά παραπάνω ελληνικά νησιά σε καραντίνα 14 ημερών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη στις 4 τα ξημερώματα.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι Λέσβος, Τήνος, Σέριφος, Μύκονος, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθος καταργούνται από τη λίστα των ταξιδιωτικών εξαιρέσεων και μπαίνουν στην «κόκκινη λίστα».

Όσοι επιστρέψουν από την έναρξη ισχύος του μέτρου θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών. Χωρίς την υποχρέωση καραντίνας θα επιστρέφουν οι ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση προκάλεσε χάος στους επισκέπτες από τη Βρετανία που βρίσκονται στα συγκεκριμένα νησιά, καθώς δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επιστρέψουν έγκαιρα, πριν το μέτρο τεθεί σε ισχύ και να αποφύγουν την περίοδο καραντίνας. Σύμφωνα με την Daily Mail είναι περίπου 60.000 οι Βρετανοί τουρίστες που δίνουν μάχη για να επιστρέφουν έγκαιρα.

Ο υπουργός Μεταφορών αποκάλυψε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το σύστημα καραντίνας αναθεωρείται, ενώ λαμβάνεται υπ’ όψιν το διαφορετικό προφίλ κινδύνου που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά. Όπως διευκρίνισε, η Ελλάδα «παραμένει στο πρόγραμμα ταξιδιωτικών εξαιρέσεων, αλλά η καινούρια ανάλυση που έχουμε δείχνει ότι κάποια από τα νησιά» δεν πληρούν τις παραμέτρους που έχουν τεθεί.

Επιπλέον, το Φόρεϊν Όφις ανανέωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για τα συγκεκριμένα επτά νησιά, ζητώντας να γίνονται μόνο ουσιώδη ταξίδια. Η οδηγία δεν αφορά το σύνολο της Ελλάδας.

Παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα, η Βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τις πιέσεις για την επιβολή καραντίνας συνολικά στην Ελλάδα.

«Όταν μία περιοχή έχει φυσικά σύνορα, όπως ένα νησί, για παράδειγμα, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά και αυτό μας δίνει μια πραγματική ευκαιρία», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας. Μάλιστα, όπως είπε, η ταξιδιωτική πλατφόρμα, σε συνδυασμό με τα τεστ κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση, δίνουν καθαρή εικόνα για την προέλευση των μολύνσεων. Ως εκ τούτου, η Βρετανία εφαρμόζει από σήμερα νέα πολιτική για τα νησιά.