Βιταμίνη Β12
Χωρίς τη βιταμίνη Β12 τα νεύρα απογυμνώνονται. Είναι απαραίτητη στα κύτταρα του νευρικού συστήματος επειδή συμβάλλει στην σύνθεση της μυελίνης – της προστατευτικής μεμβράνης των νευρικών κυττάρων κύριο συστατικό της οποίας είναι το λίπος. Χωρίς τη Β12 η μυελίνη διασπάται και τα νεύρα χάνουν τη «μόνωσή» τους. Η Β12 θεωρείται η βιταμίνη που συμβάλλει στην καθαρή σκέψη και τη λογική. Είναι πιθανό η έλλειψή της να συσχετίζεται με τα τεντωμένα νεύρα και την επιθετική διάθεση. Πηγές: κρέας, αυγά, γάλα, γιαούρτι, τυρί

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας ως εκ τούτου θεωρείται ότι προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης ενισχύει τη δράση της ακετυλοχολίνης – του νευροδιαβιβαστή που καταπολεμά την αδυναμία της μνήμης και της συγκέντρωσης. Επιπλέον η βιταμίνη C συσχετίζεται με τη σύνθεση της νοραδρεναλίνης της ορμόνης που διεγείρει τα νεύρα του εγκεφάλου, αλλά και της σεροτονίνης που θεωρείται η ορμόνη της καλής διάθεσης. Πηγές: εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς, γογγύλια, ντομάτες, αγκινάρες

Βιταμίνη Β5
Κατά το μεταβολισμό της στον εγκέφαλο, βοηθά στη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός από τους σημαντικότερους αγγελιοφόρους νευρικών σημάτων που μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Στα κύτταρα του εγκεφάλου μας παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση της Β5. Η Β5 υπάρχει σχεδόν σε κάθε τρόφιμο φυτικής ή ζωικής προέλευσης γι’ αυτό και ονομάζεται παντοθενικό οξύ. Αν και σπάνια παρατηρείται έλλειψή της, εντούτοις η κακή συντήρηση των τροφών, το βράσιμο και το ξύδι μπορούν να μειώσουν την περιεκτικότητα των τροφών σε Β5.
Πηγές: συκώτι, ηλιόσποροι, δημητριακά ολικής άλεσης, κρέας, κρόκος αυγού, παχιά ψάρια (πέστροφες, ρέγγες), γαρίδες, καρύδια

Χολίνη – ινοσιτόλη
Εάν ξεχνάτε ονόματα και αριθμούς και η χοληστερόλη σας είναι αυξημένη, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών με χολίνη και ινοσιτόλη οι οποίες ανήκουν στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βοηθούν την ομαλή νευρική λειτουργία. Επίσης συμβάλλουν στην παραγωγή ακετυλοχολίνης. Η ινοσιτόλη ιδιαίτερα, συμβάλλει στην ισορροπία χαλκού και ψευδαργύρου στα κύτταρα του εγκεφάλου – η υπερβολική συγκέντρωση των οποίων μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα. Πηγές: αυγά, ξηροί καρποί, ψάρια (γλώσσα, μπακαλιάρος, τόνος, ρέγκα), πουλερικά, όσπρια

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε προστατεύει έμμεσα τον εγκέφαλο λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Συμβάλει στην καλή λειτουργία των αγγείων ως εκ τούτου εξασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Πηγές: ελαιόλαδο, σησαμέλαιο

Και ένας απαραίτητος σύμμαχος
Το μαγνήσιο δεν είναι βιταμίνη, αλλά μέταλλο. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν λόγω της ιδιότητάς του να χαλαρώνει τους μύες. Ωστόσο, το πιο σημαντικό έργο του σε σχέση με το μυαλό, είναι ότι ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης συμβάλλει στη μετατροπή του σακχάρου του αίματος σε ενέργεια, γεγονός που βοηθά στην καλή νοητική λειτουργία και στην ενίσχυση της συγκέντρωσης. Να σημειώσουμε ότι εκτός από το μαγνήσιο και τα υπόλοιπα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το χλώριο και το κάλιο είναι απαραίτητα για τις μεταβολικές ανάγκες των νευρώνων, τη μεταφορά των νευρικών ώσεων και τη μετάδοση σήματος, ενώ τυχόν διαταραχές τους μπορούν να προκαλέσουν έως και επεισόδιο νοητικής σύγχυσης. Πηγές: αμύγδαλα, σπόροι δημητριακών, μπανάνες και πράσινα λαχανικά