Η τρέχουσα εβδομάδα, 12-18 Μαρτίου, αποτελεί φέτος το 2023 την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, μιας μοναδικής πρωτοβουλίας «που θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το γλαύκωμα ως την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως που μπορεί να προληφθεί» σύμφωνα με την Πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας Γλαυκώματος, Δρ Neeru Gupta, η οποία επισημαίνει σε σχετικό μήνυμα την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ενός σοβαρού προβλήματος δημόσιας υγείας που αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.

Το γλαύκωμα, εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, αποτελεί μια ομάδα παθήσεων που χαρακτηρίζονται κυρίως από την εξελισσόμενη δομική και λειτουργική έκπτωση του οπτικού νεύρου του οφθαλμού. Αποτελεί μεν τη συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης, αλλά και τη συχνότερη αιτία τύφλωσης που μπορεί να αποτραπεί με την κατάλληλη αντιμετώπιση. Μέχρι την αντιμετώπιση ωστόσο, μεσολαβεί η απαραίτητη διάγνωση που, όπως δείχνουν ερευνητικά δεδομένα, σπάνια θα γίνει εγκαίρως καθώς:

  • 1 στους 5 ανθρώπους ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε οφθαλμολογική ή δεν έχει επαναλάβει τον απαραίτητο έλεγχο περισσότερα από 5 έτη από την τελευταία εξέτασή.
  • 1 στους 2 έχει ακούσει για τον όρο γλαύκωμα αλλά δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι,
  • 1 στους 2 πιστεύει ότι το γλαύκωμα είναι θεραπεύσιμο και
  • μόνο το 25% γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα
  • 1 στις 2 περιπτώσεις γλαυκώματος μένουν αδιάγνωστες
  • μεγάλος αριθμός ασθενών δεν συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή και τις οδηγίες του ιατρού.

Τι καλύπτουν τα νοσοκομειακά ασφαλιστικά προγράμματα;

Ασφαλισμένοι με πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης που θα χρειαστούν επέμβαση για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος θα καλυφθούν κανονικά για τις νοσηλευτικές δαπάνες καθώς και τα έξοδα της μετεγχειρητικής φροντίδας (π.χ. σταγόνες, αλοιφές). Τα εν λόγω προγράμματα δεν θα καλύψουν τις συντηρητικές θεραπείες όπως φάρμακα ή κολλύρια για μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, οι οποίες επιλέγονται συνήθως στα αρχικά στάδια αντιμετώπισης της νόσου.

Όταν η βλάβη στο οπτικό νεύρο έχει προχωρήσει σε σημείο που οι επεμβατικές μέθοδοι κρίνονται μονόδρομος, οι ασφαλισμένοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι, με την πρόσβασή που τους δίνει το συμβόλαιο σε ιδιωτικά νοσοκομεία ποιοτικών και πλέον σύγχρονων υπηρεσιών, θα υποβληθούν σε στις αναγκαίες θεραπείες που μπορεί να περιλαμβάνουν εφαρμογή Laser (π.χ. Argon ή Yag Laser τραμπεκουλοπλαστική) έως οφθαλμολογικές επεμβάσεις (τραμπεκουλεκτομή) και επεμβάσεις όπως η ένθεση βαλβίδων γλαυκώματος σε πολυχειρουργημένα και δύσκολα γλαυκώματα είτε σε γλαυκώματα βρεφών και παιδιών.

Η κάλυψη για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος ενεργοποιείται συνήθως κατόπιν χρονικής αναμονής όπως ένα ασφαλιστικό έτος.

Ποιο νοσοκομειακό να επιλέξω;

Οι ασφαλιστικές καλύψεις για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος θα πρέπει να εξετάζονται από κάθε υποψήφιο αγοραστή νοσοκομειακού προγράμματος, δεδομένου ότι αποτελεί μια κατάσταση υγείας που συχνά συν τοις άλλοις επηρεάζεται από άλλα προβλήματα που φέρνει η πάροδος της ηλικίας όπως ο καταρράκτης, μια οφθαλμοπάθεια που αναγάγει το ασφαλιστήριο υγείας στο καλύτερο ίσως δώρο για τους 50ρηδες και η αντιμετώπιση της οποίας έχει συνδεθεί με καλύτερη διαχείριση των διάφορων τύπων του γλαυκώματος.

Για την επιλογή του ιδανικού προγράμματος εντούτοις, θα πρέπει ενδεχομένως να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με:

  • τις θεραπευτικές μεθόδους που καλύπτονται· κάποιες εταιρείες μπορεί να μην καλύψουν τις θεραπείες με laser οι οποίες χρήζουν επανάληψης έως και δύο φορές μέσα στο έτος
  • τις καλύψεις για συγγενείς παθήσεις, ώστε να αποκτήσει ένα συμβόλαιο που θα αναλάβει τις νοσοκομειακές δαπάνες στην περίπτωση π.χ. που έχει προσθέσει το παιδί του και το δεύτερο γεννηθεί με πρωτοπαθές συγγενές γλαύκωμα, μια αποκλειστικά χειρουργική πάθηση
  • τις καλύψεις για επικίνδυνα διαθλαστικά σφάλματα όπως η κακοήθης μυωπία που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο παθήσεων όπως καταρράκτης και γλαύκωμα
  • τα προνόμια που παρέχει η ασφαλιστική εταιρεία μέσω των συνεργασιών της με νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, ώστε να επιλέξει αυτές που συνηθίζουν να προσφέρουν σημαντικές οικονομικές ή ανέξοδες εξετάσεις για την υγεία των ματιών όπως (ενδεικτικά) δωρεάν προληπτικό έλεγχο για γλαύκωμα με μέτρηση οφθαλμολογικού τόνου 2 ή και 4 φορές το χρόνο. Πρόκειται για το σημαντικότερο βήμα πρόληψης που συνιστάται σε άτομα άνω των 40 ετών, ενώ σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού γλαυκώματος ο έλεγχος πρέπει να γίνεται νωρίτερα, από την ηλικία των 35 ετών

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να διορθώσετε τη μυωπία σας με λέιζερ; Τι καλύπτει η ασφαλιστική

Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό

Ασφαλιστήριο: Ποιες οφθαλμολογικές επεμβάσεις καλύπτει και ποιες όχι