Οι απεικονιστικές εξετάσεις, ένας σταθμός στην ιατρική, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανίχνευση προβλημάτων υγείας, τη διάγνωση ασθενειών, την παρακολούθηση υφιστάμενων καταστάσεων (π.χ. μια πάθηση, εγκυμοσύνη κ.α.) ή την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων θεραπειών. Άλλοτε πάλι διενεργούνται προληπτικά, όπως η μαστογραφία στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού ή το σκορ ασβεστίου για την εκτίμηση της αθηρωματικής πλάκας και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η ακτινογραφία, η ακτινοσκόπηση, η αξονική και μαγνητική τομογραφία, τα υπερηχογραφήματα, το σπινθηρογράφημα και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) από την πυρηνική ιατρική είναι κάποιες από τις συχνότερες απεικονιστικές εξετάσεις που, λόγω του υψηλού κόστους τους, εύλογα γεννούν το ερώτημα σε πολλούς που έχουν -ή επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο συμβόλαιο νοσοκομειακής ή/και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης- για το πώς και αν καλυφθεί η δαπάνη.

Πέρα από τους όρους και προϋποθέσεις κάθε ασφαλιστικής εταιρείας για την κάλυψη απεικονιστικών ελέγχων, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο σκοπός για τον οποίο διενεργούνται υποδεικνύει και από ποια προγράμματα/παροχές θα καλυφθούν καθώς και αν η αποζημίωση θα αφορά τη συνολική δαπάνη, ποσοστό ή μηδενική συμμετοχή. Έτσι, υπενθυμίζεται ότι:

  • τα προγράμματα εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) περίθαλψης ή διαγνωστικών εξετάσεων όπως λέγονται συνήθως επιτρέπουν τη διενέργεια τέτοιων εξετάσεων σε κορυφαία διαγνωστικά κέντρα μόνο εφόσον συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας και όχι για προληπτικούς λόγους. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης και παραπεμπτικού από τη συναφή για κάθε περίπτωση ειδικότητα, τα οποία να επισημαίνουν την αναγκαιότητα συγκεκριμένων εξετάσεων. Ενδεχομένως να προβλέπονται χρονικές αναμονές για ορισμένους τύπους εξέτασης όπως π.χ. έξι μήνες για σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ή μαγνητική τομογραφία και έναν χρόνο για τον έλεγχο αμφιβληστροειδοπάθειας με φλουοραγγειογραφία.
  • τα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης θα καλύψουν τη διενέργεια απεικονιστικών ελέγχων ως ιατρικώς επιβεβλημένων για την αντιμετώπιση της νόσου ή του ατυχήματος που επέβαλε την εισαγωγή στο νοσοκομείο π.χ. αξονική τομογραφία για τη διάκριση ισχαιμίας – αιμορραγίας σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου ή τη διαφορική διάγνωση αιτίων παρεμφερούς νευρολογικής εικόνας, μαγνητική τομογραφία για την ανάδειξη όγκων, μεταστάσεων κ.α., διορθικό υπερηχογράφηµα προστάτη µε κατευθυνόµενη βιοψία κ.ο.κ.
  • οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω ειδικών παροχών και προνομίων, που απευθύνονται σε ασφαλισμένους με ατομικό ή ομαδικό νοσοκομειακό ασφαλιστικό πρόγραμμα και είναι πιο περιορισμένες αναφορικά με τις ιδιωτικές δομές υγείας όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν. Για κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία και τα υπερηχογραφήματα παρέχεται συνήθως η δυνατότητα διενέργειάς τους έναντι χαμηλού κόστους ενώ για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες ή PET CT θα οριστεί το κόστος στην τιμή κρατικού τιμολογίου (ΦΕΚ). Η χρήση του δημόσιου ταμείου εν προκειμένω -και εφόσον υπάρχει- μπορεί να μηδενίσει το κόστος και, αντιστρόφως, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος με παραπεμπτικό από τον ΕΟΠΥΥ επιλέξει για τη διενέργεια μιας απεικονιστικής εξέτασης κάποια δομή από το συμβεβλημένο με την ασφαλιστική εταιρεία δίκτυο, μπορεί να καλύψει το κόστος της συμμετοχής μέσω του συμβολαίου, με την προϋπόθεση πως προβλέπεται από τους όρους τους προγράμματός του.

Πέρα από τις παραπάνω κατηγορίες για την κάλυψη των απεικονιστικών ελέγχων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν πλήρη γνώση για τις ειδικές περιπτώσεις και εξαιρέσεις στις οποίες μπορεί να «σκοντάψει» το αίτημά του για αποζημίωση/κάλυψη. Τέτοια παραδείγματα, όπως αποκαλύπτει μια σύντομη ματιά στους όρους διαφόρων προγραμμάτων υγείας, αποτελούν:

  • η εξαίρεση απεικονιστικών εξετάσεων για διαγνωστικούς αποκλειστικά λόγους από τα νοσοκομειακά προγράμματα και συγκεκριμένα την παροχή για έκτακτα/επείγοντα περιστατικά  
  • η εξαίρεση εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής όπως σπινθηρογράφημα αιμάτωσης πνευμόνων για πνευμονική εμβολή ή μαγνητικής τομογραφίας στο πλαίσιο επείγοντος περιστατικού
  • η κάλυψη μαγνητικής τομογραφίας μόνο σε περίπτωση ατυχήματος (κάκωσης ή κατάγματος) στο πλαίσιο επείγοντος περιστατικού.

Για να είστε πλήρως ενημερωμένοι, μη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις