Τα σχέδια και οι προετοιμασίες των καλοκαιριών διακοπών φαντάζουν βασανιστικά για όσους προτιμούν να τα βρίσκουν έτοιμα. Χαρά είτε αναγκαίο κακό ωστόσο, ο πρώτος μήνα του καλοκαιριού «τρέχει» ήδη και όσοι είναι αποφασισμένοι για εγχώριες εξορμήσεις ή αποδράσεις στο εξωτερικό πρέπει να ξεκινήσουν την οργάνωση, μέρος της οποίας πρέπει να είναι και η πρόληψη για τα απρόοπτα.

Μπορεί οι διακοπές σε εξωτικές χώρες όπως Ταϊλάνδη, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία ή Περού να σχετίζονται με περισσότερα προβλήματα υγείας μη λοιμώδους αιτιολογίας όπως ηλίαση, τροχαία και γαστρεντερικές διαταραχές, σύμφωνα με ελβετική έρευνα που συμμετείχε και Ελληνίδα επιστήμονας, δεν σημαίνει ωστόσο πως ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά δεν απαιτεί μέριμνα για την ασφάλεια της υγείας.

Ας μην ξεχνάμε και τον «πονοκέφαλο» που προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα των καλοκαιρινών διακοπών, τις μωβ μέδουσες. Το τσίμπημά τους, προειδοποιούν οι ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων πόνο, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσηςκεφαλαλγία και δύσπνοια και, σπανίως, υπόταση, βράχο φωνής (βραχνάδα), εισπνευστικό συριγμό, κνίδωση και γενικευμένο αγγειοοίδημα, διαταραχές στην επικοινωνία και τη συνείδηση, έμετο που θα επιβάλουν τη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Έτσι, πέρα από γνώση για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση καλοκαιρινού ατυχήματος -για τις οποίες έχει ενημερώσει το ygeiamou– θα πρέπει να προφυλάξει το ταξίδι και την υγεία του με ένα ασφαλιστήριο.

Βοηθητικές παροχές που σώζουν

Σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης χρειαστεί νοσηλεία, τα βασικά νοσοκομειακά προγράμματα αποτελούν επαρκή εχέγγυα ασφάλειας, καθώς θα αναλάβουν την κάλυψη της νοσοκομειακής δαπάνης βάσει τον όρων του συμβολαίου, αλλά και την υγειονομική μεταφορά του ασφαλισμένου, εφόσον η παροχή προβλέπεται από την ασφαλιστική σύμβαση.

Οι ταξιδιωτικές ασφαλίσεις βέβαια προκρίνονται από όσους ταξιδεύουν συχνά ή επιθυμούν να είναι ξέγνοιαστοι κατά το ταξίδι για περιπτώσεις διάφορες της υγειονομικής φροντίδας που καλύπτονται όμως από τα εν λόγω συμβόλαια, όπως για την απώλεια, καθυστέρηση ή καταστροφή αποσκευών, ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσης, αστική ευθύνη, ταξίδι συγγενών κ.α..

Ανεξαρτήτως όμως, τα ασφαλιστήρια ταξιδιών προσφέρουν ειδικές παροχές ειδικά προσαρμοσμένες σε ανάγκες που σχετίζονται άμεσα με τα ταξίδια όπως:

  • επείγοντα οδοντιατρικά έξοδα για ανακούφιση από επώδυνο επεισόδιο
  • τηλεφωνικές ιατρικές συμβουλές σε περίπτωση συμβάντος όλο το 24ωρο
  • πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις υγιεινής που πρέπει να πληρούνται από τους ταξιδιώτες, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανονισμούς της Ελλάδας ή της χώρας στην οποία πρόκειται να ταξιδέψει (εμβόλια, προληπτικά μέτρα κ.λπ.)
  • επικοινωνία με την οικογένεια
  • εντοπισμός και υπόδειξη του πλησιέστερου εξειδικευμένου γιατρού/ιατρείου, Κέντρων Α’ βοηθειών και νοσοκομείων, εφημερευόντων κ.λπ.
  • έξοδα έρευνας και διάσωσης σε βουνό και θάλασσα
  • έξοδα αποστολής φαρμάκων που λαμβάνει ο ασφαλισμένος στο πλαίσιο θεραπευτικής του αγωγής όπως για χρόνιες παθήσεις σε περίπτωση που ο τελευταίος για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να τα προμηθευθεί τοπικά μέσω αγοράς. Η αποστολή γίνεται μόνο σε πλήρη εναρμόνιση με τη Νομοθεσία εισαγωγής φαρμάκων στο κράτος που βρίσκεται ο ασφαλισμένος ενώ τα έξοδα αγοράς των φαρμάκων βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον ασφαλισμένο.
  • έξοδα διερμηνείας επιβεβλημένης για επικοινωνία, σε περίπτωση εισαγωγής του ασφαλιζόμενου σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Κάθε εταιρεία έχει τα δικά της προγράμματα για την ασφάλιση ταξιδιών. Αναζητήστε την ιδανική με τη βοήθεια ασφαλιστικού συμβούλου, διαμεσολαβητή ή με ατομική έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδι στο εξωτερικό: Ποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο συμφέρει να επιλέξετε

Επείγουσα μεταφορά ασθενούς στις διακοπές; Η ασφάλιση υγείας το φροντίζει

Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Όλα τα μυστικά για όσους ταξιδεύουν