Τις καλοκαιρινές τους διακοπές έχουν ήδη αρχίσει να προγραμματίζουν οι Έλληνες, σε μία προσπάθεια, αφενός, να ξορκίσουν το ένα και πλέον έτος της καραντίνας και, αφετέρου, να αποδείξουν ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε τον σκοπό, αλλά όχι και την ουσία του ταξιδιού, που δεν είναι άλλη από την αποσυμπίεση. Σε ταξιδιωτική τροχιά επομένως οι Ελληνες, σχεδιάζοντας αποδράσεις και διακοπές.

Πιο αναλυτικά, σε αντίθεση με τα επαγγελματικά ταξίδια που, όπως αποδεικνύουν οι σχετικές μελέτες, δύσκολα θα επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα μόλις αρθούν πλήρως οι περιορισμοί, με πολλούς επιχειρηματίες να σκοπεύουν να συνεχίσουν τις τηλεδιασκέψεις, τα ταξίδια αναψυχής αποδεικνύονται περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Προκειμένου, ωστόσο, αυτά να γίνουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, με σιγουριά και λιγότερα απρόοπτα, επιβάλλεται να ενισχυθεί η κουλτούρα της ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Ένας υπό ανάπτυξη κλάδος

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ο κλάδος της ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι ακόμη πολύ μικρός στη χώρα μας. «Είναι πραγματικά απορίας άξιο και δη εάν αναλογιστούμε ότι σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και βαλκανικές, είναι αδιανόητο κάποιος να ταξιδέψει χωρίς να έχει ταξιδιωτική ασφάλιση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Ενδεχομένως, όμως, αν κατανοήσουμε τι είναι η ταξιδιωτική ασφάλιση και ποιες καλύψεις προσφέρει, να αποφασίσουμε και εμείς να ξεκινάμε με μεγαλύτερη σιγουριά κάθε μας ταξίδι.

Τι είναι η ταξιδιωτική ασφάλιση

Η ταξιδιωτική ασφάλιση καλύπτει οποιονδήποτε ταξιδιώτη έναντι οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης, στην οποία μπορεί να βρεθεί στη διάρκεια του ταξιδιού του. Η έναρξη ισχύος της ασφάλισης συμπίπτει με τον χρόνο αναχώρησης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας για το ταξίδι -τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος- και λήγει με την επιστροφή, ενώ η ενεργοποίησή της ισχύει μετά την εξόφληση των ασφαλίστρων. Εκτός από τα περιστατικά υγείας και την κάλυψη εξόδων για πρωτοβάθμια ή και δευτεροβάθμια περίθαλψη, οι ασφαλισμένοι έχουν, μεταξύ άλλων, τις εξής παροχές:

  • Εκτακτη διακομιδή σε νοσοκομείο.
  • Ανακουφιστική οδοντιατρική.
  • Υγειονομικό επαναπατρισμό.
  • Εισιτήρια έκτακτης επιστροφής.
  • Κάλυψη κόστους εισιτηρίων μετάβασης και διαμονής συγγενών που επισκέπτονται τον ασθενή ταξιδιώτη.
  • Κάλυψη αποσκευών σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, καθυστερημένης παράδοσης από την αεροπορική εταιρεία.

Τα όρια για έκτακτες ιατρικές και λοιπές δαπάνες ξεκινούν από τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ για προσωπική αστική ευθύνη από τα 2,5 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις εξαιρέσεις, αυτές είναι οι συνήθεις, όπως σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, δηλαδή, δεν καλύπτονται οι προϋπάρχουσες του ταξιδιού καταστάσεις, εκτός εάν δηλωθούν και τις αποδεχτεί η ασφαλιστική εταιρεία, οι χρόνιες παθήσεις ή τυχόν επιπλοκές εγκυμοσύνης μετά τον 4ο μήνα κύησης.

Εξαιρούνται ακόμη κάποιες αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες κρίνονται ως επικίνδυνες. «Οι περιορισμοί έχουν να κάνουν με την ηλικία του ταξιδεύοντος (σ.σ.: τα ασφαλιζόμενα άτομα που είναι άνω των 70 ετών καλύπτονται μόνο σε περίπτωση ατυχήματος και όχι για περιστατικά ασθενείας), αλλά και με τη διάρκεια του ταξιδιού, συνήθως από πέντε ημέρες έως και ένα χρόνο υπό προϋποθέσεις (π.χ. σπουδαστές εξωτερικού, μακροχρόνιες επισκέψεις σε ξενιτεμένους συγγενείς)», προσθέτουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Σε ποιους απευθύνεται

Οι τουρίστες (εισερχόμενοι/ εξερχόμενοι) εννοείται ότι μπορούν να επωφεληθούν μιας ταξιδιωτικής ασφάλισης, με τις παροχές να προσφέρουν κάλυψη τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, εκτός από τους τουρίστες, η ταξιδιωτική ασφάλιση ενδείκνυται και για τις εξής περιπτώσεις: ֗

  • Επαγγελματίες και στελέχη εταιρειών
  • Πωλητές
  • Επαγγελματικά συνεργεία (κατασκευαστικές – ναυτιλιακές εταιρείες και άλλες ειδικότητες)
  • Συλλόγους (σκι, ορειβασία, extreme sports)
  • Θρησκευτικό τουρισμό
  • Μαθητές
  • Φοιτητές
  • Επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς (τα προγράμματα που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν μόνο τα ταξίδια με αεροπλάνο, αλλά με τρένο, με πλοίο ως μέσο μετάβασης, αλλά και την κρουαζιέρα)
  • Επαγγελματίες οδηγούς
  • Συνέδρια και επαγγελματικές εκθέσεις
  • Συναυλίες
  • Μουσικούς και χορευτικούς συλλόγους
  • Tour operators
  • Ταξιδιωτικά γραφεία
  • Αεροπορικές εταιρείες
  • Ξενοδοχεία

Πόσο κοστίζει

Τα ασφάλιστρα διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος τους είναι η διάρκεια του ταξιδιού, το κράτος προορισμού, η ηλικία του ασφαλιζόμενου, αλλά και η φύση του ταξιδιού (αναψυχής ή επαγγελματικό). Ενδεικτικά, το κόστος της ταξιδιωτικής ασφάλισης για ένα ταξίδι πέντε ημερών στην Ευρώπη ξεκινά από τα 25 ευρώ, σε ΗΠΑ – Καναδά από τα 60 ευρώ και σε Ασία – Αφρική από τα 40 ευρώ. Στην περίπτωση δε που από το πακέτο της ασφάλισης απουσιάζει η κάλυψη περί ακύρωσης ή διακοπής ταξιδιού, τότε τα ασφάλιστρα είναι χαμηλότερα. Οσον αφορά τα ετήσια συμβόλαια, η τιμολόγηση σε αυτά ξεκινά από τα 100 ευρώ στην Ευρώπη και από τα 150 ευρώ παγκοσμίως.

Ακύρωση ή διακοπή ταξιδιού

Η κάλυψη ακύρωσης ή διακοπής ταξιδιού προσφέρεται είτε συμπληρωματικά είτε αυτούσια από ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες. Οι λόγοι που δικαιολογούν την ακύρωση ή τη διακοπή ενός ταξιδιού είναι οι ακόλουθοι:

Σωματική βλάβη, θάνατος, ασθένεια, νόσος ή επιπλοκές που προκύπτουν ως άμεσο αποτέλεσμα εγκυμοσύνης: α) του ασφαλισμένου προσώπου, β) ενός προσώπου, μαζί με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο ταξιδεύει ή έχει κανονίσει να ταξιδέψει γ) ενός προσώπου, με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο έχει κανονίσει να μείνει μαζί, δ) ενός στενού συγγενή του ασφαλισμένου προσώπου ή ε) ενός στενού συνεργάτη του ασφαλισμένου προσώπου.

Εάν το ασφαλισμένο πρόσωπο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, μαζί με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο ταξιδεύει ή έχει κανονίσει να ταξιδέψει, κληθεί ως μάρτυρας σε δικαστήριο ή για συμμετοχή σε σώμα ενόρκων ή βρίσκεται σε καραντίνα. Προσοχή: Εξαιρείται οποιαδήποτε καραντίνα που ισχύει εν γένει ή ευρέως σε μέρος ή στο όλον ενός πληθυσμού, σε ολόκληρο σκάφος ή σε μία ολόκληρη γεωγραφική περιοχή ή καραντίνα που εφαρμόζεται στον τόπο, προς – από – μέσω, του οποίου ταξιδεύετε εσείς ή ένας συνταξιδιώτης.

Απόλυση του ασφαλισμένου προσώπου ή οποιουδήποτε προσώπου, μαζί με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο ταξιδεύει ή έχει κανονίσει να ταξιδέψει. Η απόλυση πρέπει να τυγχάνει πληρωμής βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας περί αποζημίωσης απολύσεως στη χώρα διαμονής του ασφαλισμένου προσώπου και κατά την κράτηση του ταξιδιού δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο να πιστεύει κάποιος ότι θα μπορούσε να απολυθεί.

Το ασφαλισμένο πρόσωπο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, μαζί με το οποίο το ασφαλισμένο πρόσωπο ταξιδεύει ή έχει κανονίσει να ταξιδέψει, είναι μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνοφρουράς, της Αστυνομίας, υπηρεσιών νοσηλευτικής ή ασθενοφόρων ή υπάλληλος κυβερνητικής υπηρεσίας και η εγκεκριμένη άδειά του έχει ακυρωθεί ή έχει ανακληθεί για επιχειρησιακούς λόγους, υπό την προϋπόθεση ότι η ακύρωση ή διακοπή δεν θα μπορούσε να είναι εύλογα αναμενόμενη όταν αγοράστηκε η ασφάλιση ή όταν πραγματοποιήθηκε κράτηση για οποιοδήποτε ταξίδι.

Η Αστυνομία ή άλλες Αρχές ζητήσουν από το ασφαλισμένο πρόσωπο να μείνει ή να επιστρέψει στον τόπο κατοικίας του/της λόγω σοβαρής ζημιάς στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου προσώπου εξαιτίας πυρκαγιάς, πτώσης αεροσκάφους, έκρηξης, καταιγίδας, πλημμύρας, καθίζησης, πτώσης δέντρων, σύγκρουσης οδικών οχημάτων, κακόβουλων ατόμων ή κλοπής.

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης

Την εσφαλμένη εντύπωση ότι με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης είναι πλήρως καλυμμένοι για οτιδήποτε συμβεί κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε μία ξένη χώρα έχουν πολλοί ταξιδιώτες. Οπως, ωστόσο, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς η επίμαχη κάρτα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα «διαβατήριο» υγείας που, όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ταξιδιωτική ασφάλιση. «Παρέχει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σε μία από τις 28 χώρες της Ε.Ε., την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος. Δεν καλύπτει, όμως, ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή έξοδα, όπως για διάσωση σε χιονοδρομικό κέντρο, απολεσθέντα ή κλαπέντα αντικείμενα ή επαναπατρισμό. Συνεπώς, εάν κάποιος επιθυμεί να έχει κάλυψη έναντι τέτοιων κινδύνων, ίσως είναι προτιμότερο να κάνει και ταξιδιωτική ασφάλιση», επισημαίνουν.

Επίσης, η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης δεν καλύπτει τις δαπάνες του ταξιδιώτη στην περίπτωση που το ταξίδι του συνδέεται άμεσα με τη λήψη ιατρικής περίθαλψης και δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν. Αρα, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στην Ελλάδα μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μία άλλη. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρμόδιος φορέας για την έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης δεν είναι ο ΕΟΠΥΥ, αλλά ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης στον οποίο ανήκετε.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε την ταξιδιωτική ασφάλιση

Εάν έρθει η στιγμή να χρησιμοποιηθεί η ταξιδιωτική ασφάλιση, τότε ο ασφαλισμένος, πέραν του ότι οφείλει να τηρεί τις οδηγίες, τις συμβουλές, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις εξαιρέσεις, όπως αναγράφονται στο συμβόλαιο, πρέπει, μεταξύ άλλων, να προβεί και στα εξής:

  • Σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας και πρόβλεψης νοσηλείας ο ασφαλισμένος οφείλει να ειδοποιήσει άμεσα το συντονιστικό κέντρο της ασφαλιστικής του εταιρείας, το οποίο γι’ αυτό τον σκοπό λειτουργεί όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.
  • Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, ζημιάς ή λανθασμένης κατεύθυνσης των αποσκευών του, θα πρέπει να απαιτήσει άμεσα ένα Property Irregularity Report και γραπτή επιβεβαίωση αποζημίωσης ή άλλης παροχής από τον επίσημο μεταφορέα (αεροπορική εταιρεία κ.λπ.) ή τους επίσημους εκπροσώπους τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις περισσότερες πτήσεις, οι αεροπορικές εταιρίες είναι υπεύθυνες για απώλεια, κλοπή ή ζημιά αποσκευών και καλύπτουν έως 20 δολάρια ανά κιλό των παραδομένων αποσκευών (checked-in baggage) και έως 400 δολάρια για τις χειραποσκευές.
  • Τέλος, ανάλογα με το συμβάν, ο ασφαλισμένος πρέπει να κρατήσει τυχόν κατεστραμμένα αντικείμενα ή εισιτήρια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί προς διάθεση στην ασφαλιστική εταιρεία.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou τεύχος ν.5 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 23/5