Μαζί με την ασφάλιση υγείας, συχνά οι ασφαλιστές προτείνουν τη σύναψη μιας πρόσκαιρης, όπως ονομάζεται, ασφάλισης ζωής η οποία καλύπτει τον κίνδυνο του θανάτου του ασφαλισμένου και αποζημιώνει τους δικαιούχους πιστώνοντας το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο.

Η Πρόσκαιρη Ασφάλιση Ζωής προτείνεται για οικογενειάρχες, μονογονεϊκές οικογένειες, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες εταιρειών, συνεταίρους, και γενικότερα άτομα με χρέη, δανεισμούς, οφειλές, ακίνητη περιουσία κ.α. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος φύγει ξαφνικά από τη ζωή, οι δικαιούχοι που έχει ορίσει στο ασφαλιστήριο, θα λάβουν αποζημίωση. Με τα χρήματα αυτά θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τυχόν χρέη και φόρους κληρονομιάς αλλά και να διατηρήσουν ένα λογαριασμό στην τράπεζα για ώρα ανάγκης.

Κλειδί για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποτελεί ο ορισμός των δικαιούχων στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Δηλαδή οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ορισθεί ρητά και ονομαστικά. Διαφορετικά τα πράγματα περιπλέκονται.

Η ασφαλιστική εταιρεία μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου και την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών, καταβάλλει την αποζημίωση στο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του «Δικαιούχου» που έχει ορισθεί ρητά και ονομαστικά στο συμβόλαιο και σύμφωνα με το ποσοστό του ασφαλίσματος που του ανήκει.

Το κόστος ενός συμβολαίου Πρόσκαιρης Ασφάλισης Ζωής υπολογίζεται βάση της ηλικίας και του επαγγέλματος του/ης ενδιαφερομένου/ης, της χρονικής διάρκειας και του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου που θα επιλεχθεί. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα προσιτό.

Η ασφάλιση αρχίζει την ημερομηνία έναρξης του συμβολαίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρο το ασφάλιστρο ή η πρώτη δόση και λήγει την οριζόμενη ημερομηνία λήξης. Δύναται να ασφαλιστούν άτομα από 18 έως 70 ετών (πάντοτε ανάλογα την εταιρεία) με την προϋπόθεση της καλής υγείας.