Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος να καλύπτεται με ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας και ζωής, τόσο το καλύτερο, εκτιμούν οι ασφαλιστές, καθώς η καθυστέρηση αυξάνει το κόστος. Ωστόσο, και σε μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχουν επιλογές.

«Κτίσαμε» δύο φανταστικούς νεαρούς ήρωες με διαφορετικό παρελθόν στην ιδιωτική ασφάλιση και ζητήσαμε από τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο, Υποδιευθυντή Κλάδου Ζωής της Groupama Ασφαλιστικής να μας απαντήσει τι τους συμφέρει περισσότερο σε σχέση με την έναρξη ή τη συνέχιση της ασφάλισής τους.

Ο πρώτος νεαρός Έλληνας έχει γονείς με ασφαλιστική συνείδηση, οι οποίοι φρόντισαν από τη γέννηση του παιδιού να το «θωρακίσουν» με ένα πρόγραμμα υγείας, ίσως και μ’ ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα σπουδών. Η Ελλάδα είναι παιδοκεντρική χώρα, όπως και να το κάνουμε. Οι γονείς προτάσσουν τις ανάγκες του παιδιού τους έναντι των δικών τους. Δηλαδή, μπορεί οι γονείς να μην έχουν ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για τους ίδιους αλλά για το παιδί τους θα αγοράσουν ένα πρόγραμμα έστω και με χαμηλό ασφάλιστρο. Γι’ αυτό και αρκετές ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν οικογενειακά πακέτα με δώρο την ασφάλιση του παιδιού αν ασφαλιστούν και οι δύο γονείς. Τι γίνεται όμως στη συνέχεια της ζωής;

Ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Υποδιευθυντή Κλάδου Ζωής της Groupama Ασφαλιστικής

Υποθέτουμε ότι ο νεαρός άντρας του «σεναρίου» μας ολοκληρώνει τις σπουδές του, τη στρατιωτική θητεία του και ξεκινά τον εργασιακό του βίο σε ηλικία 28 ετών με χαμηλό μισθό, δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν σήμερα στην αγορά εργασίας. Οι γονείς θεωρούν ότι έκαναν και με το παραπάνω το καθήκον τους και σταματούν να πληρώνουν για το πρόγραμμα υγείας αφού το παιδί αρχίζει να στέκεται στα πόδια του. Τι συμφέρει τον νεαρό άντρα, να συνεχίσει η όχι την ασφάλισή του;

«Του προτείνουμε ανυπερθέτως να συνεχίσει. Η εταιρία μας διαθέτει προγράμματα για όλα τα βαλάντια. Κατανοώντας τη διαφοροποίηση των αναγκών στη σημερινή εποχή, σχεδιάσαμε προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ηλικιών και οικονομικών δυνατοτήτων. Έτσι, ένας 28αρης με χαμηλό εισόδημα, μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, ότι με 248€ το χρόνο μπορεί να έχει κάλυψη υγείας – πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας – στα καλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία», τονίζει ο κ. Πάντος.

Ο δεύτερος νεαρός του σεναρίου μας δε στάθηκε τόσο τυχερός. Δεν έχει ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας ή ζωής από μικρή ηλικία και αρχίζει να συζητάει το ενδεχόμενο ασφάλισης με τους συναδέλφους του. Σε ποια ηλικία τον συμφέρει να αποκτήσει για πρώτη ασφαλιστική «ταυτότητα»;

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την ασφάλιση», επισημαίνει ο κ. Πάντος, Υποδιευθυντής Κλάδου Ζωής της Groupama Ασφαλιστικής. Η απάντηση είναι προφανής: όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα και αυτό αφορά τόσο την υγεία για να μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί με ασφάλεια και να συνεχίσει ως ενήλικας, όσο και για όλα τα είδη των ασφαλιστικών προγραμμάτων. Είναι ευρέως γνωστό, μάλιστα, πως στα προγράμματα οικογενειακής προστασίας, σπουδών, αποταμίευσης, σύνταξης, επένδυσης, η καθυστέρηση αυξάνει το κόστος.

Τέλος, ζητήσαμε από τον κ. Πάντο να μας ενημερώσει ποιο είναι το ελάχιστο ποσό ετησίως που καλείται να πληρώσει ο πελάτης για να αποκτήσει ένα πρόγραμμα υγείας, το οποίο όμως να εξασφαλίζει τις βασικές και αναγκαίες καλύψεις (νοσοκομειακή περίθαλψη, ετήσιες διαγνωστικές εξετάσεις, ατύχημα κ.λπ.).

«Με 314 ευρώ τον χρόνο, ένας 30αρης είναι καλυμμένος για νοσηλεία από το πρώτο ευρώ, γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις, επείγουσα ιατρική βοήθεια και 20.000 ευρώ σε περίπτωση ατυχήματος», καταλήγει ο κ. Πάντος.