Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί δια καισαρικής τομής έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, υποστηρίζει νέα μελέτη που αξιολόγησε 20 εκατομμύρια γεννήσεις.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και την Αυστραλία μελέτησαν δεδομένα από 61 έρευνες που είχαν γίνει σε 19 χώρες από το 1999 και έπειτα και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η προγραμματισμένη ή επείγουσα καισαρική τομή προκαλεί τις προαναφερόμενες συμπεριφορικές διαταραχές στα παιδιά.

Η ερευνητική ομάδα σπεύδει να σημειώσει ότι παράγοντες που μπορεί να συντελούν τελικά στη γέννα δια καισαρικής τομής, όπως η ηλικία της μητέρας ή ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, ενδεχομένως να εξηγούν τον συσχετισμό.

Πάντως άλλοι επιστήμονες που δεν έχουν σχέση με τη μελέτη σχολιάζουν στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph ότι τα ευρήματα έχουν «σημαντικά ελαττώματα».

«Η συστηματική αυτή ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ καισαρικής τομής, αυτισμού και ΔΕΠΥ αλλά ο αριθμός των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου που μπορεί να έχουν συντελέσει στην εκδήλωσης των συμπεριφορικών αυτών διαταραχών, δεν ελήφθησαν υπόψη. Επομένως τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι η καισαρική τομή προκαλεί αυτισμό και ΔΕΠΥ», λέει ο Δρ. Pat O’Brien, από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και καλεί για περαιτέρω έρευνα του συσχετισμού.