Αντιηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, συχνές επαλείψεις, όχι στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα. Αυτές είναι οι οδηγίες πρόληψης για την ασφαλή έκθεση των παιδιών στον ήλιο, οδηγίες που αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα και όλες μαζί οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις: πόνος, κοκκίνισμα, φουσκάλες κι ένα παρατεταμένο «μαμά πονάω» συνθέτουν το ανεπιθύμητο ηλιακό έγκαυμα μέσα σε διάστημα 2 έως 7 ωρών μετά τη διακοπή της έκθεσης στον ήλιο, ενώ ο ερεθισμός μπορεί να παραμείνει από τρεις έως οκτώ ημέρες.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου έχουν επηρεαστεί τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες με ορώδες περιεχόμενο αντίστοιχο με αυτό των εγκαυμάτων ενώ μπορεί να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, ναυτία, εμετός και ζάλη.

Τι πρέπει κάνετε

– Φροντίστε να ενυδατώσετε τόσο τον οργανισμό όσο και την επιδερμίδα του παιδιού. Δώστε του να πιει πολύ νερό και απλώστε στην επιδερμίδα του κάποιο ενυδατικό γαλάκτωμα. Πολύ χρήσιμα στην ενυδάτωση είναι επίσης και τα σπρέι ιαματικού νερού. Αποφύγετε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο μέχρι την πλήρη επούλωση του εγκαύματος.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Σε περίπτωση που εμφανιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε! Απολυμάνετε τη φουσκάλα με ένα αντισηπτικό και καλύψτε την με αποστειρωμένη γάζα. Καλό είναι να παρακολουθήσετε την πορεία της φουσκάλας για να προλάβετε κάποια λοίμωξη.

Όπως παλιά…

Τζελ Αλόης: Η αλόη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο ηλιακό έγκαυμα καθώς περιέχει συστατικά που ενυδατώνουν το δέρμα, ενεργοποιούν την ανάπλασή του και την τελική επούλωση της πληγής.

Γιαούρτι: Ανακουφίζει δραστικά από τα εγκαύματα του ήλιου καθώς αντλεί την θερμότητα. Απλώστε λίγο γιαούρτι πάνω στην περιοχή, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Ξύδι: Μπορεί να ακούγεται περίεργο και να φαντάζει επώδυνο αλλά το ξύδι είναι αποτελεσματικό στο ηλιακό έγκαυμα. Μουλιάστε κομπρέσες σε λευκό ξύδι ή μηλόξυδο αραιωμένο με νερό και τοποθετείστε τις στην «καμένη» περιοχή, μέχρι να στεγνώσουν. Βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, τη φαγούρα και τη φλεγμονή που έχει προκληθεί.

Ντομάτα: Ο χυμός ντομάτας είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τη θεραπεία των κυψελών από ηλιακά εγκαύματα. Μπορεί να ανακουφίσει τη συνεχή αίσθηση καψίματος, αλλά και να επιταχύνει την επούλωση.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην διαδικασία επούλωσης του δέρματος. Μπορείτε είτε να ανοίξετε μια κάψουλα βιταμίνης Ε και να την απλώσετε στην περιοχή είτε να αγοράσετε μια κρέμα με βιταμίνη Ε από το φαρμακείο.

Πότε φωνάζουμε τον γιατρό;

1. Αν το έγκαυμα είναι σε πολύ μεγάλη έκταση.
2. Αν έχει φύγει η επιδερμίδα και υπάρχουν πληγές.
3. Αν το παιδί ζαλίζεται, έχει πυρετό ή κάνει εμετό.